A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2017. június 5. hétfő

Piaristák az Űrben

Piarista diákok meteorológiai ballonos kísérlete a sztratoszférában

Az idei 2016/2017-es tanév évnyitóján hangzott el egy vers Szablik István piarista szerzetes 1784. július 27-én bemutatott léggömbös kísérletéről, amely rögtön eszembe juttatta, hogy egy pár hónappal korábban láttam én is egy hasonlóan nagyon érdekes amatőr ballonos videófelvételt, amely során a kamerát 28-32 kilométeres magasságig küldték fel, és az útról készült kisfilmet tettek közzé. Már a videó megnézése után is felmerült bennem, hogy jó lenne egy hasonló projektet csinálni, és ezt az ötletemet csak megerősítette az ünnepélyen elhangzott vers.
A tanév első hónapjában felvetettem az osztálytársaimnak is az ötletemet, miszerint az iskolánk 300. jubileumi tanévében egy meteorológiai ballonos kísérletet hajtsunk végre közösen. Mindnyájuknak nagyon tetszett a gondolat, és rögtön fellelkesültek. A szót tett követte, és pár napon belül rengeteg információt gyűjtöttünk össze, és kezdett körvonalazódni előttünk az egész munka íve.

A felmerülő költségeket Horváth Bálint igazgató úr segítségével a Piarista Diákszövetséghez benyújtott pályázattal terveztük fedezni. A pályázathoz szükséges költségvetési tervezet lényegében már összefoglalta az egész projekt felépítését, így azt a lehető legkisebb részeletre is figyelve kellett összeállítani, hogy a későbbiekben ne kelljen újabb támogatást kérni az eszközhiány miatt. A támogatás elnyerése után elkezdtük megrendelni az interneten a szenzorokat, kamerát, ejtőernyőt, GPS-t, akkumulátorokat, mikrokontrollert, stb…

A megrendelt csomagok megérkezése után elkezdtük összerakni és tesztelni a rendszert, ami még jelen sorok írása közben is zajlik. A munkában szakmai segítséget kaptunk az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársaitól, akik ilyen ballonokat naponta többször is felküldenek a sztratoszférába. Segítségünkre volt Várallyay Csanád is, aki már többször is végzett hozzánk hasonló kísérletet. Tapasztalatait megosztotta velünk, amiknek köszönhetően sok technikai problémát el tudtunk kerülni.
A meteorológiai ballon még a tanév vége előtt szeretnénk a Balaton partjáról felbocsátani. A héliummal töltött ballon, fogja magasba emelni a megközelítőleg 800 grammos hajótestet. A hajótestben lesz elhelyezve a szenzorpark, amely a hőmérsékletet, páratartalmat, légnyomást, szénmonoxid és metán gáz koncentrációját fogja majd az idő függvényében mérni. A felbocsájtást követően folyamatosan működni fog a GPS. Így a landolást követően segíteni fog minket a megtalálásban és fel tudjuk rajzolni a leírt pályát is.

Az egész félév során rengeteg élmény ért bennünket, amelyek alapvetően meghatározóak lesznek a közös jövőnkben. A nehézségek közös legyőzése, a motiváció fenntartása, a csapatban dolgozás és a bizalom növelése, a önfegyelem, és a felelősségvállalás csak néhány azok közül a sok képesség közül, amelyekben fejlődhettünk.
Az eredményeink, és a felbocsátással kapcsolatos videók a „Piaristák az Űrben” facebook oldalán és a budapesti Piarista Gimnázium honlapján lesznek majd elérhetőek.

Cseh Domonkos, Dessewffy Domonkos, Illyés András, Tomka Benedek, Fehér Balázs 11.a

 

Design: Unicial Program: Florka