A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2024. július 5. péntek

"Az iskola 307. tanévét ezennel lezárom."

 - hangzott el a különösen megnyugtató mondat a szokatlanul hosszúra nyúlt tanév utolsó napján a tanévzáró szentmise végén. Még talán soha nem tartott a tanév június 17-nél tovább, idén viszont a hosszú évközi szünetekért nagy árat kellett fizetnie a diákoknak is. A június eleji dolgozatviharokat, a kórustalálkozót, külföldi tanulmányutakat és cserekapcsolatokat június 17-én, hétfőn diákönkormányzati nap, kedden az iskolai sportnap és focibajnokság, 19-én pedig a Te Deum évzáró szentmise követte. Mind a három nap iskolai napnak számított ezért a tanulók és tanárok együtt ünnepelték a nyár beköszöntét a Városligetben, majd a Czakó utcai sportpályákon és a kápolnában, sőt lehetőségükben állt 21-én pénteken egy iskolai számháborúval lezárni a 2023/2024-es tanévet a Gellérthegyen. Rövid beszámolónk és részletes képgaléria következik.

 

2024 június 17-ére az iskola Diákönkormányzata a Városligetben szervezte meg azt a tanítás nélküli iskolai napot, amit évről évre mindig a ő maa tölt meg tartalommal. Idén az osztályok DÖK-képviselőinek a felelősségkörébe tartozott, hogy az osztálytársakat csapatokra osszk majd az egyes csapatokkal a városligeti kalmárjáték szabályait ismertesse és nekik annak állomásait bemutassák. A dökös képviselők feladatokkal, kihívásokkal, térképekkel, pontgyűjtő lapokkal készültek arra, hogy az iskola diákságát minél jobban megdolgoztatva egy valódi közösségi versenyt valósítsanak meg a Városligetben. Kedden a Czakó utcai sportpályáknál gyülekeztek az iskola osztályainak fociválogatottjai lelkes szurkoló osztálytársak koszorúiban. A tűző napon a legbátrabb és legprofibb focisták a leggkitartóbb és elhivatottabb bírók és felügyelő tanárok jelenlétében és vezetésével mérhették össze labdarúgó-erejüket. A győztes csapatoknak pedig lehetőségében állt a torna leges-legvégén a tanári csapatot is kihívni, velük megmérkőzni. 

 

 

 

A keddi eredmények a következők: 

 

A focibajnokság alsós győztese a 8.a, míg a felsőben a 11.a diadalmaskodott.

 

Kosárlabdában az alsósok között a 9.a, a felsőben a 10.a lett a győztes.

 

Szeretettel gratulálunk a győztes csapatoknak és osztályoknak!

 

Szerdán reggel már öltönyben gyülekeztek a diákok az osztálytermelyikben a nagy meleg ellenére különösebb bonyodalom nélkül lezajlott a tanévzáró szentmise Galaczi tanár úr celebrálásával. A tanár úr prédikációjában kitért az ószövetségi motívumok pszichológiai jelentőségére és fölhívta a figyelmet a tartalmas időtöltés szükségességére a szünidőben. A szentmisét az osztályok díjazottjainak és nevelőtestületi dicséretben részesített tagjainak kihívása, majd a köszönetnyilvánítások sora és távozó tanárkollégák elbúcsúztatása, végül a címadó igazgatói mondat követte.


 

 

 

A tanári évzáráson igazgató úr és a tanári kar külön is elbúcsúztatta a Tüskés Tünde, Lázár Ágota, Szabados Zsuzsa, Dr. Czifra Orsolya és Urbán Éva tanárnőket. Köszönjük áldásos munkájukat az iskoláért és a Jóisten áldását kérjük további életükre.

Minden családnak pihentető nyári szünetet és meghitt családi együttlétet kíván a Piarista Gimnázium vezetősége és médiás csapata. 

Az iskola végzős díjazottjai a 2023/2024-es tanévben a következők: 

A Kalazancius-érmet Százados András 12.a osztályos tanuló, a Sík Sándor díjat Beke Ágoston 12.b és Heller Bence 12.a osztályos tanulók vehették át. Iskolaérmet kaptak Borka János 12.a, valamint Meskó Csongor és Csutak Domonkos 12.b osztályos tanulók. A humán tudományok terén nyújtott teljesítményéért díjat vehetett át Százados András 12.a osztályos, Magyari Bence 12.a osztályos, valamint Szamkó Bence 12.b osztályos tanuló. A sport területén szerzett érdemeiért Takács Zsombort (12.b), míg a természettudományokban nyújtott teljesítményéért Babai Mártont (12.a), Borka Jánost (12.a), valamint Beke Ágostont (12.b) részesítette elismerésben a tanári kar. Részletek a Versenyeredmények oldalon találhatók. 

Szeretettel gratulálunk!

Fotók: Simon Eszter, Szakál Ádám, valamint Szekeres Péter, Liszka Zsombor Pál / Piarinsta

Design: Unicial Program: Florka