A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2022. november 5. szombat

 

 

Piaristák az Állami Számvevőszéknél

Nemzeti ünnepünk alkalmából október 21-én iskolánk diákjai az Állami Számvevőszék meghívására átvonultak az Apáczai Csere János utcába, ahol a kórus bemutatta az iskola előtt már előadott előadását az ott dolgozóknak.

Október 23. újra elérkezett, idén forradalmi módon iskolánk kórusa nem csak népes diákseregünk előtt lépett a színre.
Október 21-én délelőtt a kápolnában tartottak Melegh Béla tanár úr “fiai” egy órás előadást a diákoknak énekes művekkel, énekelve és közösen hallgatva. Ezen évben Mindszenty József bíboros életén keresztül tekintettük az 1956 őszi eseményekre, így részletesebben beleláthattunk a bíboros életébe a forradalom előtt és után. A történelmi megközelítés mellett Kodály valamint Bartók műveket is meghallgattunk.

Délelőtt a kápolnában tartotta meg az első előadást az Énekkar.

Az ötödik óra után Gimnáziumunk professzionális ének-alakulata megindult, hogy előadásával az Állami Számvevőszék dolgozóit is megörvendeztethesse.

Vonuló, sikerért harcba induló diákjaink

Miután megérkeztünk az Apáczai Csere János utcába, Melegh tanár úr a biztonság kedvéért még tartott egy utolsó próbát, majd kezdődött az előadás. Előbb a Számvevőszék elnöke Dr. Windisch László úr mondott köszöntő beszédet, majd a Kórus énekelt. A kórus tagjai meg lehetnek magukkal elégedve, mivel fellépésüket és alapos felkészülésüket a közönség vastapssal honorálta. Az előadás után Igazgató Úr megköszönte részvételünket és a közönségen látszott, hogy a Piarista Diákkórus maradandó emléket nyújtott számukra.

Énekkarunk, ahogy a nézőkkel megtelt teremben előad

Az esemény után felkerestük Igazgató urat és megkérdeztük az esemény létrejöttéről.

Laudetur Tanár Úr! Azzal a kérdéssel kezdenénk, hogy hogyan jött ez az ötlet, hogy iskolánk Kórusa itt énekeljen?
Dr. Windisch László elnök úr felkérésére vagyunk itt, Ő azt szeretné, hogy az Állami Számvevőszék dolgozói minden nemzeti ünnep alkalmával méltóképpen részt vehessenek egy megemlékezésen. A nemzeti ünnepekre hagyományteremtő szándékkal meghív közreműködőnek egy-egy V. kerületi iskolát. Ennek a kezdeményezésnek mi vagyunk az első résztvevői.
Mit vár a Tanár Úr ettől az eseménytől? Legalább olyan színvonalasat, mint ami az iskolában volt?
A reggeli előadásnál ez izgalmasabb. Az itteni közönséget még nem ismerjük, először vagyunk itt, azonban remélem hogy ez az Énekkar előadását nem befolyásolja.
Köszönjük a válaszait!
Én köszönöm

Ezenkívül elkaptunk egy-két éneklőt is, akiket kifaggattunk. Elmondásuk szerint a délelőtti előadáshoz képest nagyon sokat tudtak magukon javítani és ez a lehetőséggel sok tapasztalatot tudtak gyűjteni. Azt is megemlítették, hogy a Tanár Úr nem mindig a legkönnyebb darabokat választja, így örülnek, hogy “van küzdés a csoporton belül”.

Most azonban elköszönünk, reméljük a továbbiakban sok szó esik majd még iskolánk kórusáról.

Design: Unicial Program: Florka