A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2022. november 14. hétfő

Szumma a DÖK-elnökjelölti vitáról, avagy kikre is lehet szavazni

2022. november 11-én pénteken a Diákönkormányzat megszervezte a gimnázium történetének első (és remélhetőleg nem utolsó) DÖK-elnökjelölti vitáját. A jelöltek Meskó Hunor a 9.b-ből és a koalícióban induló Hegymegi-Barakonyi Gergely és Kollarik Bercel a 11.b-ből. A jelöltek először két percben ismertették programjukat, mit szeretnének és hogyan szeretnék azt. Ezt követően kérdéseket kaptak. A vita az elnökjelöltek rövid záróbeszédével ért véget.


Mit is tennék az iskola diákjaiért?
Meskó Hunor fő célja az iskola tereinek további alakítása, otthonosabbá tétele. A folyosókat főleg növényekkel díszítené és egyre több helyen telepítene újabb kanapékat, amik meglátása szerint nagy sikert arattak. (Igaz, a folyosók kanapésítása legalább annyira dicséri igazgató úr munkásságát, mint a diákönkormányzat tagjainak ötletelését.) Emellett a programok szervezésében is tervez változást. Mivel úgy érzi az alsóbb évfolyamok kisebb teret kaptak eddig, így szétválasztaná az alsósok és a felsősök eseményeit. Tervei szerint az alsósoknak inkább iskolaidőben lennének programjai, míg a felsősöknek pályaorientációhoz kapcsolódó programok és vendégelőadók lennének meghívva. (Ez igazából nem lenne új dolog, korábbiakban a DÖK ezen programja “Ego Sum” néven volt jelen az iskolában - a szerk.)


A másik jelölt pár idén kezdte meg DÖK-ös tevékenységét az iskolában. A koalícióban induló Hegymegi-Barakonyi Gergely és Kollarik Bercel úgy gondolják, ketten sokkal többet tudnának tenni az iskoláért, jobban tudnák a DÖK-öt irányítani (fontos, hogy nekik ketten ugyanannyi felhatalmazásuk lenne, mintha Meskó Hunor egy személyben nyerne - a szerk.). Fontosnak tartják az érdekképviseletet, szeretnék, ha a diákok nagyobb beleszólást kapnának a programokba, ezért fakultatívan kitölthető kérdőíveket fognak kiküldeni, ahol elsősorban azt írhatják meg a diákok, milyen programokat szeretnének, vagy éppen választhatnak egyes programok közül. Ezen felül a kérdőíven keresztül szeretnének kommunikálni a diáksággal, ott lehet majd kérdéseket feltenni, illetve visszajelzést küldeni. Az alsóbb évfolyamokat azzal szeretnék jobban bevonni, hogy a megszokottól eltérően, a hetedikesek már második félévtől csatlakoznának a DÖK-höz, hogy jobban megismerjék azt. A vita folyamán megemlítették, hogy szeretnék az Ego Sumot újrainditani. A koalíció komplett programfüzetét megtaláljátok az osztályaitokban.



Koalíció vagy sem?
Az első kérdést igaz a koalíció kapta, de mindkét a jelölt arra jutott, hogy csapatban jobban, gördülékenyebben tud menni a munka. A társelnök-jelöltek azért is döntöttek az összefogás mellett, mert ki tudják egészíteni egymást, többen vannak egy feladatra és az iskolán kívüli elfoglaltságot, leterheltséget tudják egymást között kompenzálni. A csapatmunkát Meskó Hunornál az alelnök és pár segítő látja majd el, a több szem többet lát alapon. Hunor ezenkívül kiemelte, hogy nincs negatív tapasztalata, élménye az egy személy által vezetett elnökségről, ezért is bátorkodott elindulni.



Miért is vannak az osztályoknak DÖK-képviselői, ha inaktívak?
Meskó úgy látja, jó irányba mozdult a DÖK . A sportos vonalat a “Kondi Királyai”-val vinné tovább, amiből valamilyen verzió készülne az alsósok számára is. Azonban hiányosságként felhozta, hogy a DÖK-képviselők - az elnök személyétől függetlenül - inaktívak, motiválatlanok voltak. Bercel a DÖK-ön kívülről is hasonlóan látta a helyzetet és a DÖK tavalyi jó teljesítményeként azt emelte ki, hogy most már tudja az iskola, hogy mi is az a DÖK és hogy van. Azonban szerinte a legtöbb diákban nem rajzolódott ki  kép arról, hogy valójában mit is csinál a diákönkormányzat.

Továbbiakban azt szeretné elérni a koalíció, hogy a volt DÖK-elnökök és DÖK-képviselők a gimnázium befejezése után is tudjanak segítséget nyújtani.



Hogy is nézett ki élőben?
A vita 14:15-re volt meghirdetve és amikor öt perccel a kezdés előtt már népes diák sereg gyülekezett a Földrajzterem előtt meglepődten, de vidáman sétáltam be a terembe. Miután a kamerát és a mikrofont is beállította stábunk, a jelöltek és a nézők is beültek. A földrajz terem megtelt. Hetedik osztálytól egészen a tizenkettedik osztályig voltak nézők. A jelöltek előre megbeszélt dress code-nak eleget téve érkeztek. Ez most egy ingből állt. A vitát Jaczkó Mátyás 12.b-s tanuló, jelenlegi DÖK-elnök nyitott meg és Páldi Botond 12.a osztályos tanuló vezette. A jelölteknek programjuk ismertetése után összesen 8 kérdésre kellett választ adniuk. Mindkét fél tisztelettel hallgatta végig a másik beszédét, majd arra reflektáltak, hol erősebb, hol gyengébb válaszokkal. A végén gratuláltak egymásnak a jelöltek és átvonult a hallgatóság szurkolni röplabda csapatunknak.

Összegzés:
Két DÖK-elnök jelölt van. A koalícióban induló Hegymegi-Barakonyi Gergely & Kollarik Bercel valamint Meskó Hunor. Mindketten sok munkát tettek a kampányba, végigjárták az osztályokat és egy elnökjelölti vitán is szépen helytálltak. A szavazás november 14-én elindult és november 17-e 23:59-ig lehet szavazatot leadni az iskolai e-mail címmel. A teljes videót iskolai e-mail címmel lehet elérni az alábbi linkről: kattints ide!

 



Képek: Dudás Fülöp
Magó Benedek, Piarinsta

Design: Unicial Program: Florka