A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2017. május 30. kedd

A jubileumi öregdiák-találkozón együtt ünnepelt a 300 éves iskola 1943-tól napjainkig

Az iskola 300., jubileumi évében szerettünk volna az öregdiákjainkkal is együtt ünnepelni, hiszen a hivatalos ünnepségekre nemigen tudjuk valamennyiüket meghívni. Ezért hirdettünk meg május 27-ére egy nagyszabású öregdiák-találkozót, amelyre valamennyi évfolyamból vártuk egykori diákjainkat. Eléggé izgultunk, hogy eljönnek-e, de kellemesen csalódtunk, mert kb. 110 osztályból jött 600-700 öregdiák, így 1943-as, de tavalyi érettségizők is jelen voltak.

A Mikszáth téren a Diákszövetség állított emléktáblát az ott eltöltött 58 év emlékére. Oberfrank Pál színművész Sík Sándor verseiből szavalt. Görbe László egykori igazgató és Strommer Pál elnök beszédét követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szíves engedélyével egy rövid nosztalgiasétát is tehettünk egykori iskolaépületünkben.

Az ünneplés a Duna-parti Kápolnában szentmisével folytatódott. Labancz Zsolt volt a főcelebráns, az ünnepi beszédet Jelenits István mondta.

A szentmisét követően felavattuk a híres diákok emlékfalát. Rövid beszédet mondott Horváth Bálint igazgató és Koltai András levéltáros. A nagy nevek mellett, az emlékfal szövege megemlékezik azokról az öregdiákokról is, akik kevésbé híresen, de családjuk körében és munkahelyeiken emberül helyt tudtak állni.

Az öregdiákok ezután „rendhagyó tanórákon” vehettek részt (Jelenits István: irodalom, Koltai András levéltáros: iskolatörténet, Kormos Zoltán: digitális történelem, Baranya Péter könyvtáros: régi könyvkincsek, Golda János: épülettörténet, Zsódi Viktor: hittan, Wettstein József: AVK, fizika munkaközösség és diákjaink: fizika bemutató, Gelencsér László és diákjaink: kémia bemutató, Dr. Müllner Erzsébet: biológia kiállítás, Őri Gergely végzős diák: az új orgona bemutatása). A 3. emeleten a Piarista Múzeum iskolatörténeti kiállítását és Tüskés Tünde tanárnő szalmából készült alkotásait lehetett megtekinteni.

A 4. emeleti terasz-udvaron pedig a gulyás mellé Rizmajer sört és jubileumi Tokaji bort lehetett fogyasztani, miközben Kapolcsi Szabó Levente végzős diákunk élő zongora zenével, Jáki Tamás szintén végzős pedig bűvészműsorral szórakoztatta a kicsiket és nagyokat. Az estét a jubileumi torta felvágása és jókedvű elfogyasztása koronázta meg.

Köszönjük a szervezőknek a munkát és öregdiákjainknak, hogy eljöttek „felköszönteni” a 300 éves iskolát!

A Magyar Kurir beszámolója és képei: http://www.magyarkurir.hu/megszentelt-elet/jubileumi-oregdiak-talalkozot-tartottak-piaristak-budapesti-gimnaziumaban

Beszámoló és képek a Rendtartomány honlapján ide kattintva.

 

Design: Unicial Program: Florka