A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2018. október 13. szombat

Vértanúk ünnepe a piaristáknál

Október 9-én a vértanúkra emlékeztünk

2018. október 9-én felszabadult diákok töltötték meg a kápolnát. Szentmisével emlékeztünk három vértanúságra is: október 6-ra visszaemlékezve az aradi vértanúkra, a 13 piarista vértanúra, akik a spanyol polgárháborúban vesztették életüket, valamint aznap volt Szent Dénes, Franciaország vértanújának is az ünnepe.

Szakál Ádám Sch. P. mellett celebrált Molnár Lehel nemrég szentelt piarista is, az oltár körüli szolgálatot a 10. a végezte. A Szentleckében az egyik Pál levélből hallottuk, hogy viseljük a szenvedést, akármilyen gonosznak állítanak be minket, az Úr velünk van. Az evangéliumban Jézus buzdított arra, hogy vállaljuk hitünket, hiszen minket látva fogják majd magasztalni az Istent.

A prédikációt Szakál Ádám Sch. P. egy első századi vértanú, antióchiai Szent Ignác példájával kezdte, aki arra buzdította a népet, hogy készüljenek a vértanúságra. Tudta, hogy meg fogják ölni, de nem állt ellen. A vértanúság semmiképp sem hősködés; ezt Jézus élete is mutatja, kinek halála tett bizonyosságot Isten szeretetéről, megváltásáról. A 13 piarista vértanú a kommunista papok elleni üldözésének esett áldozatául Spanyolországban. Ártatlanként az őreikért imádkoztak, már előre megbocsátottak nekik. Zárásképpen az egybegyűlt diákokat így intette a Tanár Úr: Készüljünk a „vértanúságra”; ha nem is szó szerint, de a hétköznapos (hitbeli) megbántásra, megalázásra készülhetünk Jézus, és az összes vértanú példáját követve!

Fotó és szöveg: Forián-Szabó Miklós (piarinsta.sajtó)

Design: Unicial Program: Florka