A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2022. április 28. csütörtök

Tényleges megújulás vagy csak ígért reformok?

Az ígéretekben bővelkedő kampány után a diákönkormányzat működésének első 150 napját tettük mérlegre. 

Az idei tanév novemberében megválasztott, Jaczkó Mátyás által vezetett Diákönkormányzat (DÖK) fennállásának 150. napjához érkezett április 25-én, hétfőn. Az idei elnökválasztási kampányban mindkét féltől számos ígéret hangzott el. Ebben a cikkben mérlegre tesszük az ígéreteket (ezekről itt írtunk bővebben).

Az elnökválasztási kampány során elhangzott ígéretekről és az elmúlt hónapok munkájáról Jaczkó Mátyást, a diákönkormányzat elnökét és diáktársainkat kérdeztük.

Elnök úr beszélgetésünk elején a novemberi választásokkal kezdi. Elmondása szerint, amikor betegség miatt otthon várta az eredmény kihirdetését, szabályosan "felrobbant a telefonja", nem győzte fogadni a sok gratulációt. Arra is kitért, hogy az eredményhirdetés előtt elbizonytalanodott, hogy mi is vár rá, bár a szoros választási küzdelem megnyerése nagyon pozitív megerősítés volt számára.

Jaczkó Mátyás, a DÖK vezetője első elnöki interjúján. Fotó: Dudás Fülöp, piarInsta

Nagy ígéretek

Megválasztása után a DÖK újra munkába kezdett. Jaczkó több dolgot is ígért kampánya során, többek közt a 4. emelet kanapékkal való megújítását, a közösségi teasarkot és több versenyt is. A versenyek közül több is megvalósult, viszont a 4. emelet bekanapézása még készülő projekt, amiről semmiképpen nem szeretne lemondani. Azonban állítása szerint ennek kivitelezése idén már nem fog megvalósulni. Ezek mellett arról is mesélt, hogy a kampányidőszak nehéz volt számára: “ez egy jó tanulópénz volt, soha többet nem fogok ígérgetni, mert az fogja nyomni a lelkem, hogy be tudom-e váltani őket, vagy sem”.

A diákönkormányzat egyik állandó projektje az Ego Sum előadássorozat, amely a koronavírus-járvány miatt az elmúlt években elmaradt, bár korábban több híres előadó is ellátogatott iskolánkba, hogy életútjukról és hivatásukról meséljenek az érdeklődő diákoknak. Egy ilyen újabb Ego Sum előadás is az ígéretek asztalának terítékén volt. A DÖK tagjai erre hívták meg Áder János köztársasági elnököt, aki A vízválságtól a fenntartható fejlődésig – Hol tartunk, mit tehetünk? címmel tartott előadást.

Versenyek

Az első, osztályok közötti megmérettetés egy osztály szervezésében, a DÖK segítő szerepével valósult meg. “Az esemény egy jó löketet adott, megindította a DÖK-tagok összecsiszolódását” - válaszolta kérdésünkre elnök úr. A Mikulás-kupa néven futó rendezvényen 11 osztályból vett részt körülbelül 90 diák, és 7-8 tanár segített a felügyelésben, majd vett részt a tanár diák meccsen. Két csoportban versenyeztek a sportolni vágyó fiatalok, 7.-9. és 10.-12. évfolyamokban. Az eseményt záró tanár-diák meccsről szóló tudósításunkat itt olvashatjátok vissza.

Dudás Fülöp, a diákcsapat tagja kapura lő. Fotó: Borka János, piarInsta

Jaczkó elnökségéhez kötődik egy új verseny létrehozása, a “Kondi királyai”, melyen iskolánk legerősebb tagjai mérhették össze erejüket. Az 5 résztvevő között Bán Róbert tanár úr is jelen volt, aki a tanárok közül egyedül vette fel a versenyt a tanulókkal. A megmérettetés nagy sikert aratott, a finálé ideje alatt szinte az egész iskola a tesiterem elé gyülekezett, majd nagy hanggal, füttyszóval és tapsviharral szurkoltak kedvenceiknek. Matyinak szíve csücske volt ez az esemény, mert - ahogy ő fogalmazott - sok év után most először érezte, hogy az iskola diáksága egy egészet alkotott.

A kondikirály feszít. Fotó: Beniczky Tamás, piarInsta

Bár hirdetve volt egy csocsóbajnokság is, az a rossz kommunikáció és a DÖK-képviselők nemtörődömsége miatt csekély létszámban, sokak tudtán kívül valósult meg.

Visszatért a PaPi bál

A koronavírus-járványnak köszönhetően az elmúlt két évben elmaradt a híres PaPi bál, azonban idén újra megrendezésre került. Január végén rendezte meg a patronás és piarista diákönkormányzat közös csapata a bált, amelyen több száz piarista és patrónás diák vett részt. A szervezők több emeleten, többféle programmal várták a jelenlévő fiatalokat, amelyek közül a legsikeresebb a Budapest-teremben tartott zenés mulatság volt. Az előző évekhez képest a program iránti lelkesedés megugrott, azonban a létszám nem érte el a járvány előtti adatokat.

Jövőbeli tervek

Jaczkó elnökkel folytatott beszélgetésünk végén a jövőről is szó esett. Elnök úr számára a 4. emelet kiemelten fontos hátralévő feladat. Ennek megvalósítására a következő, novemberi elnökválasztásig van lehetősége a regnáló csapatnak. Úgy tudjuk, a diákönkormányzatosok elképzelése szerint a kanapés közösségi sarok mellett egy teasarok is kiépítésre kerülne majd a negyedik emeleti aulában, amelyhez azonban a folyosó egy pontjára vízvételezési helyet is létesíteni kell. “Ennek munkálatait, akár már nyáron is el lehet kezdeni” - állítja Jaczkó, aki arra nem tért ki, hogy ezzel kapcsolatban folytatott-e már egyeztetéseket az iskola vezetőségével. 

A folyosó, ahol lesz valami. Ha lesz. Fotó: Márkus Roland SP, piarInsta

Kiemelte még a DÖK-nap fontosságát, amelyet a tanév végéhez közeledve, június 14-én tartanak meg. “Sok előkészület vár még ránk, így a DÖK figyelmét nagyban ez köti le és a probléma az, hogy a DÖK nem tud több programot párhuzamosan megszervezni." Az általunk megkérdezett DÖK-tagok és diákok elmondása szerint ennek oka az lehet, hogy kevés alkalommal találkoznak a diákönkormányzat tagjai, az online szervezőmunka akadozik vagy nem hatékony.

Mindezek mellett a héten plakátok formájában felülötte fejét egy a DÖK által szervezett adománygyűjtési akció is. Ennek keretében higiéniai szereket, babacsomagot és élelmiszereket gyűjt az ukrajnai háború károsultjai számára iskolánk diáksága.

Összegzésképpen úgy látjuk, iskolánk diákönkormányzata és elnöke egy mozgalmas féléven van túl, megvalósult és meg nem valósult programokkal, de a ciklusnak még nincs vége. Jaczkó előtt nehéz időszak áll, akire nem csupán a beígért programok és fejlesztések megvalósítása vár, hanem a diákönkormányzat tagjai munkájának mélyreható megszervezése is.


Környei Kristóf, Magó Benedek, piarInsta

Design: Unicial Program: Florka