A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2021. június 2. szerda

Hulladékgyűjtési akció a Hármashatárhegyen

A fenntarthatósági témanap keretében hulladékgyűjtési akción vettünk részt a nyár első napján. A többszáz diák tíz útvonalon folytatott önkéntes szemétszedése a Hármashatárhegyi repülőtéren fejeződött be. A repülőtérre beérkező osztályok közösen imádkoztak, majd különböző játékokban vettek részt. A piarinsta tudósítása.

A tanárok és diákok közös szervezésében megvalósuló program célja a környezettudatos életre nevelés: a fiatalok figyelmének ráirányítása a teremtett világ gondozására, a természet értékeinek megbecsülésére, mindemellett pedig a környezetvédelmi ismereteiket is gazdagíthatták. A hosszú online tanulást követően ez egy remek lehetőség volt az egész iskola megmozgatására.

A hulladéktermelés és annak nem megfelelő újrahasznosítása egy komoly feladat, amellyel jelenleg nagyon nehezen tudunk megbirkózni. Az idei évben Magyarországon eddig 874 666 tonna szemetet termeltünk. A világon átlagosan több mint 2 milliárd tonna szemét keletkezik évente, mindez elég ahhoz, hogy 800,000 db 50 méteres medencét színültig töltsünk vele. A World Bank által készített kutatások szerint ez a szám 2050-re elérheti az évi 3,5 milliárd tonnát, ezzel közel élhetetlenné téve a földet. Bár talán már ez a rengeteg vészjósló adat is elég lenne a probléma szemléltetésére, azonban egy dolgot még érdemes említenünk a kérdés tárgyalásakor: jelenleg a hulladékok csupán 16 százaléka kerül újrahasznosításra. 

Kétséget kizáróan mondhatjuk, hogy iskolánk tanárai és diákjai is egyaránt fontosnak tartják a környezettudatosságot, ezért is jöhetett létre a nyár első napjára szervezett szemétszedési akció. A piarinsta szerkesztősége is részt vett a hulladékgyűjtésben, ahol arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak a kérdésről az akcióban részt vevő diákok és tanárok, egyáltalán mi értelme ennek az egész programnak. 

Az osztályunkat kísérő Sághy Ádám tanár urat arról kérdeztük, egy óra alatt mennyi szemetet sikerült összeszednie az egyébként szeméttől nem éppen duzzadó területen: “Rengeteget! Nagyon büszke vagyok az osztályra. Borzasztóan fontosnak tartom, hogy a környezetünket és a teremtett világot a magunk lehetőségeinkhez képest tisztán és élhetően tudjuk tartani. Ez közösségépítés és a környezet megmentése egyszerre” - fogalmazott Sághy tanár úr.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a tanárok és diákok közös szervezésében megvalósuló hulladékgyűjtési akció lényege, hangsúlyozta, hogy érdemes tudatosítani magunkban, mit miért teszünk: csak azért, mert társadalmi nyomásként kötelező erejűnek érezzük az ilyen megmozdulásokat, vagy azért, mert valóban látjuk értelmét és fontosnak tartjuk. “Ez a nap pont arra jó, hogy a diákok felfogják a kérdés súlyát és tudatosítsák felelősségüket. Nem elhanyagolható része a mai napnak a közösségépítés, valamint a példamutatás, minekután rengeteg ember lát minket útközben, akiket tudunk ezáltal motiválni.” - tette hozzá.

Az egyház környezettudatossággal kapcsolatos álláspontját firtató kérdésünkre vonatkozóan Sághy Ádám úgy fogalmazott: “Ferenc Pápa Laudato Si nevű enciklikája arra világít rá, hogy a világ fejlődő gazdaságát össze kell hangolni, egy hosszú távon élhető világ fenntartásához. Mind a harmadik világban gyorsan fejlődő országoknak, mind a nyugati országoknak egy közös megújuló energiára támaszkodó gazdasági rendszert kellene kiépítenie.”

A szemétszedés közben számos kérdés fogalmazódott meg nemcsak bennünk, hanem az akcióban tüsténkedő diákoknak is. Miközben nehezen érthető meg, hogy miért van ennyi szemét az erdőben, Bezák Olivér kifejtette: “Sajnos sok emberben nem tudatosul, hogy ez a következő nemzedékeknek fog nagyon nagy gondot okozni, nem nekik. Az emberekből a kulturáltság és a jóra való odafigyelés hiányzik.” 

Nem érdemes azonban szemét helyett környezetvédelmi statisztikákkal elhalmozni magunkat, sokkal inkább - s talán leginkább ebben áll az egész iskolát megmozgató hulladékgyűjtés lényege - az egyéni felelősségünk tudatosítása a fontos. “Biztos vagyok benne, hogy jelenleg is törvény bünteti az állam a szemetelést, de nem reális, hogy minden ember mögött egy közterület-felügyelő loholjon és figyelje, mikor szemetel. Az oktatásban mindenféleképpen nagyobb hangsúlyt kell fektetni erre a problémára, emellett pedig megoldani a szemétlerakás kérdését, hogy ne érje meg ezeknek az embereknek kihordani a szemetet az erdőbe.” - zárta Olivér a szemétszedés közben folytatott rövid párbeszédünket. 

Az akciót a tanári kar és a diákok is egyaránt sikeresnek könyvelhették el, hiszen közel 50 zsáknyi szemetet sikerült összeszedni a hármashatárhegyi erdő környékén. 

A június első napján rendezett program sok ember számára szemfelnyitó és sokkoló volt. Az akció a környezettudatosságra, és a teremtett értékek védelmére neveli és ösztönzi a diákokat. A többi embert pedig mindenki a saját tapasztalatainak megosztásával és példájával tudja segíteni az élhetőbb jövő megteremtésében. A jövőben még sok hasonló fenntarthatósággal kapcsolatos program fog megvalósulni az iskola szervezésében, hogy további mankókat biztosítson a környezettudatossággal kapcsolatban.

szöveg: Nagy Lőrinc
fotó: Márkus Roland, Szőke-Brandt Áron

Források:
https://www.worldbank.org/en/topic/urbandevelopment/brief/solid-waste-management#:~:text=In%202016%2C%20the%20worlds'%20cities,3.40%20billion%20tonnes%20in%202050.
https://ec.europa.eu/environment/topics/waste-and-recycling_en
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/indicators/waste-generation-4/assessment
https://www.bbc.com/news/science-environment-48838699

 

Design: Unicial Program: Florka