A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2017. október 16. hétfő

SMP - Krakkói piarista ifjúsági találkozó

2017. október 13. és 15. között Krakkóban került megrendezésre a lengyel piaristák tartományi iskolai találkozója, amelyre bennünket, magyarországi piarista iskolákat is hívtak. 

A hosszú út gyorsan elrepült egy ilyen társasággal. Megérkezve és a táskákat kipakolva rögtön egy vacsorával folytattuk, még ha nem is csak "kenyérrel él az ember". A találkozónk fontos és emlékezetes részeit képezték a közös imádságok, ami az első estéből sem maradhatott ki. Lengyel diáktársaink egy dolgot az emlékezetünkbe véstek hangszálaikkal: énekelni nem csak akartak, de tudnak is; nagyon szépen. 

A szombat nemzetközi hangulatban telt, aminek megalapozása a lengyelekkel közös "piarirstás beszélgetésekkel" indult meg. Jó visszatekinteni arra, hogy mindannyian egyre jobban beszélünk idegen nyelveket, s hogy komoly dolgokról is tudunk már beszélgetni - akár angolul is. A városnézés során lehetőségünk volt a belvárosban és a zsidó negyedben is nyomot hagyni magunk után, s a mi sétánknál emlékezetesebb nyomokat fedezhettünk fel a földön, a falakon, az épületekben és az utca zajában. 

A vacsora előtt egy misén vettünk részt, amelyet a lengyel énekek újra élményszerűvé tettek. A napot a különböző lengyel városokból érkező diákcsapatok zenélésével, majd a kihagyhatatlan keresztény party-val koronáztuk meg. A táncolás után újra esti imádság jött, amely inkább egy szentségimádás volt.

Minden jó, ha vége jó - tartja a mondás. Hát, az biztos, hogy most nagyon nem volt jó, hogy eljött az utolsó nap, mert nagyon nem akartuk a végét. A nap egy misével kezdődött, egy hatalmas piarista templomban és egy felejthetetlen csapattal, akik a zenét szolgáltatták hozzá. Mindezek után, sajnos már csak egy gyors bevásárlásra került sor a hazaindulás előtt, hogy emlékbe - bár már lehet hogy csak a gyomrunkba - de hazahozhassunk valamit a 2017-es krakkói piarista ifjúsági találkozóról.

Fotók és szöveg: Berky Bence (11.b)

 

Címkék: Programok | PYM

Design: Unicial Program: Florka