A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. október 16. szerda

SMP 2019.

2019. október 11-14-ig megrendezésre került a 19. krakkói piarista ifjúsági találkozó (PIT/SMP/PYM), melynek keretei közt számos ország piarista diákjai találkoztak.

A résztvevőknek megadatott az a lehetőség, hogy egy kicsit kiszakadjanak a szürke hétköznapok monoton zakatolásából és egy hétvégét töltsenek el Lengyelországban, kicsit elmélyülve magukban, egymásban és a hitükben.

Érkezésünk után nem sokkal a lengyel házigazdák pár bevezető produkcióval, illetve beszéddel kedveskedtek nekünk, melyeket bár néhány technikai hiba miatt nem értettünk teljesen, még így is kiválóak voltak arra, hogy kicsit közelebb hozzanak minket a szláv kultúrához és nyelvhez a programok elején.

A rendezvény egyik legérdekesebb aspektusa sokunk számára az volt, hogy egy aprócska betekintést nyerhettünk lengyel testvéreink kultúrájába, azon belül is leginkább a hitvilágukba. A legszembetűnő különbséget az ottani szerzetesek jelentették: szinte méterenként bele lehetett botlani egy-egy reverendás alakba. A lengyel kegyes atyák meglehetősen fiatalok, valamint közvetlenek voltak – olykor még velünk, magyarokkal is. A négy nap leforgása alatt három mise került megrendezésre a házigazdák által, melyek közül a legkirályabb vitathatatlanul a helyi püspök által tartott szombati mise volt. A püspök úr rendkívül barátságos volt, és a prédikációjában több izgalmas témát is pedzegetett. Többek között beszélt az exorcizmusról, és a hozzá köthető tapasztalatairól, melyek szinte már filmbeillők voltak. A szertartást a gitárral és dobbal kísért énekek koronázták meg, melyek egy abszolút más megvilágításba helyezték a szertartást számomra. A mise után lehetőségünk volt kérdéseket intézni az atyához. Például felmerültek hivatás kereséshez, evangelizációhoz és istenkereséshez kapcsolódó kérdések is.

Habár nem volt kimondottan olyan program ahol a lengyel barátainkat közelebbről meg tudtuk volna ismerni, lehetőségünk volt kiscsoportos játékokban, beszélgetésben részt venni más iskolák magyar diákjaival, melyek kereti közt töprenghettünk a hivatásunkról és jobban megismerhettük egymást.

Ha már Krakkó, egyértelműen kihagyhatatlan program volt a városnézés. A rövid túrát két részre osztottuk. Az elején mind a hatszázan egy nagy csoportban meglátogattuk az ezer éves történelmi múlttal rendelkező Waweli székesegyházat egy idegenvezető segítségével. Itt is nagyon sokat okosodtunk, például megismertük a Zsigmond-harangot, melynek az a különlegessége, hogy csak a legfontosabb események bekövetkezésekor szólaltatják meg (legutóbb 2006-ban szólalt meg, mikor XVI. Benedek pápa a városba érkezett). A kiruccanás második része egy szabad városnézés volt, ahol kis csoportokban szabadon lehetett kóvályogni a belvárosban.

Fiataloknak szóló rendezvény révén, kihagyhatatlan program volt a christian party néven futó, két részből álló bulika-sorozat. A zeneszámok zömét a lengyel slágerek krémjei tették ki, de megtalálható volt jónéhány retro nóta is. A napok végét rendszerint közös imával zártuk, ami remek keretet adott a programjainknak.

Összességében az idei SMP egy kellemes csalódás volt számomra. Mindenképp figyelmébe ajánlom azoknak, akik eddig csak a saját iskolájukon belül tudták megtapasztalni a piarista közösségi élményeket. Ez a városokon és országokon átívelő élmény teljesen új megvilágításba helyezi azt, hogy milyen is piaristának lenni.

szöveg: Sebestyén Kristóf
kép: Balogh András, Csenger Nándor, Dévényi-Takács Ádám, Molnár Zsuzsa

Címkék: Beszámoló | PYM

Design: Unicial Program: Florka