A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2021. október 24. vasárnap

Rendhagyó '56-os megemlékezés

A Petőfi tér, a Magyar Rádió volt épülete és a Corvin-negyed érintésével

2021. október 22-én, pénteken az 1956-os forradalomra emlékezve több helyszínből álló sétán vettünk részt iskolánk diákjaival.

Első helyszínünk a Petőfi tér volt, ahol Ali Ádám tanár úr a forradalom kezdetéről és a lengyel forradalmárokról tartott nekünk előadást. Ezt követően a Magyar Rádió volt épületéhez vonultunk. Itt Csanády Dávid tanár úr a rádió elfoglalásáról, a 16 pontról és természetesen a piaristákról is szót ejtett. Ezután a régi piarista épület felé vettük irányunkat, ahol nagyszerű ének-, és kísérő tanárunk Melegh Béla prózai beszédet tartott a régi zeneteremről, fizikumról és az egész épületről. Hamarosan meg is érkeztünk uticélunkhoz, a Corvin-közhöz. Amikor megláttuk a tömeget, azt hittük, hogy szemben állunk a lehetetlennel: megtalálni Bán tanár urat. Azonban kiváló diáktársunk megpillantotta az ámulatban lévő hetedikes diákok közt, ahogy éppen nagy lelkesedéssel tartja előadását.

Végállomásunkon a Bán tanár úr segítségével betekintést nyerhettünk, hogy milyen is lehetett ‘56-ban a hasonló korú gyerekeknek és egyetemistáknak, és, hogy mi volt az oka annak, hogy nem sikerült a függetlenségi harc. Végső feladatunk egy 10 kérdésből álló teszt kitöltése volt. Ha megfelelően odafigyeltünk az előadások során, akkor a hibátlan kitöltéssel csokihoz segíthettük osztályunkat.

Magó Gábor, piarinsta
Fotó: Beniczky Tamás, piarinsta

Design: Unicial Program: Florka