A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2018. december 6. csütörtök

Prezi után jazz-gitáros

Az idei Ego Sumok kezdő alkalmaként Somlai-Fischer Ádám, a Prezi nevű prezentációs szoftver egyik társalapítója érkezett hozzánk 2018. november 22-én.

Hogy mi is az az Ego Sum? Egy előadássorozat iskolánkban a DÖK szervezésében, melyre minél sokszínűbb közéleti személyiségeket hívunk meg előadni a tanárok, diákok, valamint a gimnázium épülésére. Az előadássorozat idei első állomása a kápolnában került megrendezésre, ahol 100 diák előtt adott elő Somlai-Fischer Ádám, többek között a világon legnépszerűbb internetes prezentációs szoftvernek, a Prezinek a kiötlője. Építésznek tanult, azonban kreativitását nem szimplán házak tervezésében akarta kibontakoztatni, ezért elmozdult a térbeli megjelenítés felé is. Rengeteg külföldi kiállítást megjárt már ötleteivel, viszont a legsikeresebbnek a térbeli mozgást alkalmazó Prezi bizonyult: először a kiinduló saját ötletet társakkal kidolgozva az amerikai TED-nél találtak befektetőkre, ahonnan egyenes út vezetett 350 munkatárshoz a világ minden részéről, folyamatosan növekvő 100 millió felhasználóhoz a Prezin, és az egész világon ismert márkanévhez.

Saját bemutatkozása után következtek diáktársaink által feltett kérdések. Szó volt a tisztességes vállalkozásokról, az értékrendről, a magánélet és munka párhuzamáról, a jövőről, a felsőoktatásról, kreativitásról. A beszélgetésben teljes természetességgel és lazasággal beszélt a minket körülvevő világról, még a legindiszkrétebb kérdéseknél is. A mai világot általánosan negatívként való megjelenítésére mondta, hogy az elmúlt pár évszázadban rengeteget és folyamatosan csökkent a halálos kimenetelű erőszak, a világon a mélyszegénység hatalmasat esett az elmúlt évtizedben, ám ezzel párhuzamosan a globális felmelegedéssel is szembe kell néznünk.

Ami egy elfoglalt munkavállalónál érdekes kérdés, az a család és munka párhuzama: hangsúlyozta, hogy a minőségi időn van a hangsúly. Ha hazaér a családjához, igyekszik teljesen otthon lenni, ehhez kapcsolódóan számolt be, hogy nemrég vettek feleségével egy ébresztőórát otthonra, kizárva minél jobban a telefont a család életéből.

Magát leginkább művésznek, építésznek, és vállalkozónak definiálná, de elmondta, hogy majd később, 60 körül inkább jazz-gitáros lenne, mivel az jobban hangzik abban a korban, mint tanácsadó és művészeti tervező a Prezinél.

A cégnél egyaránt fontos Magyarország és a sokszínűség is, ezért van irodájuk Budapesten és San Franciscoban is. A hagyományos szemlélethez nem annyira köthető, hogy munkaidő nincs, de ez nem okoz problémát. A 21. század kihívásainak megfelelően a sokszínűség érvényesül alapvetően. A diverzitásra, azaz a többiek elfogadására is nagy hangsúlyt fektetnek, van külön imaszoba mindenféle felekezet számára. Az ötletekben gazdag és motivált cég alapvető kulcsa a csapatmunka és az innovativitás: egy ötletet közösen végiggondolva alkotnak valami forradalmian újat.

Arra a kérdésre, hogy mit üzenne az iskolának és a diákoknak, az “Én is voltam gimis” válaszán kívül elmondta, hogy a kreativitás kibontakoztatására, a csapatmunkára, valamint a magas szintű továbbtanulásra törekedjünk. Általános elvként a tigris és majom vadászati tulajdonságait hozta: a majom sikerességét kíváncsiságának köszönheti, míg a tigris csak az előtte lévő prédát kapja el.

A hosszúra nyúlt kérdés-áradat végén végül összepakolva laptopját lazán gurult tovább gördeszkáján egy újabb kihívás felé. Mi pedig a majmok büszke és kíváncsi utódaikénti magunkban megbizonyosodva hagytuk el az előadás helyszínét.

Forián-Szabó Miklós, piarinsta

Címkék: Ego Sum

Design: Unicial Program: Florka