A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2021. november 27. szombat

President Jaczkó

2021. november 26-án, a Patrocíniumot követően hirdette ki Horváth Bálint igazgató úr a diákönkormányzati elnökválasztás eredményét: az elkövetkező egy évben Jaczkó Mátyás vezeti az DÖK-öt.

A DÖK frissen megválasztott elnöke betegség miatt nem tudott részt venni az eredményhirdetésen, így telefonon értük utol. Elnök urat a választási eredményekről és a jövőre vonatkozó terveiről kérdeztük.

Elnök úr! Gratulálunk! Meglepődtél?
Az eredményen?

Számítottál-e győzelemre? Milyen gondolatok kavarogtak a fejedben?
Úgy álltam hozzá, hogy több esélyem van, nyerni fogok. Aztán covidos lettem, azt gondoltam, hogy ez ennyi volt. Attól féltem leginkább, ha nem vagyok bent az iskolában a kampányidőszakban, akkor semmi esélyem, és az eddigi munkám felesleges volt. Ezzel például jópár osztályba a karantén miatt nem jutottam el. Azt gondoltam, hogy az egész ezen áll vagy bukik, de szerencsére nem így történt, és sikerült győzelmet aratni.

Mi volt szerinted az, ami a bizonytalan szavazókat a te pártodra állította?
Ez egy fogós kérdés. Szerintem sokkal jobban meg van bennem a közösségszervezési vágy. Úgy érzem, hogy az osztályok és évfolyamok közötti kapcsolat megteremtésére, ennek igazgatására alkalmas vagyok, és illik rám ez a szerep. Az én programom jobban rámegy a közösségi aspektusára a DÖK-nek. Páldi programjába több olyan dolog volt, ami egyszerű és kézzelfogható, és úgy tűnt az eredmények alapján, hogy a közösségi létre most nagyobb igénye van a diákoknak. Én inkább olyan dolgokat akarok, ami nem kézzel fogható és valódi kapcsolatokat épít és nem ez van, hogy kapsz egy Lambo-t és kész.

Akkor kvázi egy “hídként” szolgálsz majd az évfolyamok között?
Próbálok betölteni egy nagy űrt, de talán nem is én, hanem sokkal inkább segíteni azokat a folyamatokat, amik betöltik ezt az osztályok és évfolyamok közötti űrt.

 

Fotó: Dudás Fülöp, Piarinsta

Mik lesznek az első intézkedéseid?
Legelső biztosan az lesz, hogy összehívok egy DÖK-gyűlést. Nyomatékosítani szeretném minden egyes dökösben, hogy ez nem egy délutáni teaprogram lesz, amikor összeülünk, hanem kőkemény munka. Az első program egy kvázi kondi-verseny lenne, ami hozná a Császárok Klubja hangulatát. Egyszerű de nagyszerű. Kitesszük a fekvenyomó padot az aulába és egy kieséses rendszer végén a két legerősebb diák mérkőzne meg. Ez nem egy nagy dolog, nem is kell rögtön csodát tenni, de ez is olyan, ami össze tudja hozni az egész iskolát egy helyre, mint a Császárok Klubja.

Páldi Botond szóba jöhet mint alelnök?
Persze! Alapvetően három embert tartok alkalmasnak az alelnöki pozícióra. Az egyik Páldi Botond. A másik a Lehoczki Örs, ő a korábbi DÖK-elnök, van tapasztalata és jó meglátásai. A harmadik pedig Tamás Domán. Ő hármuk közül lesz valamelyikük biztos befutó.

A szavazás online zajlott, az intézményi e-mail címeinkkel tudtunk belépni az anonim szavazó felületre. Úgy értesültünk, hogy egyes öregdiák-évfolyamok e-mail címei is működnek még. Tudsz-e bármi jellegű csalásról?
Kétlem, hogy lett volna.

A bátyád tavalyi osztályának még aktív címeiről könnyedén le lehetett volna adni szavazatokat.
A bátyám nemrég volt itthon, és megkérdeztem tőle, hogy szavazott-e. Azt mondta, hogy még csak meg sem próbált szavazni, ebből kifolyólag nem tartom valószínűnek, hogy bármelyik osztálytársa szavazott volna. Sanyi nem szokott hazudni. Ha ő sem vette a fáradságot, hogy szavazzon, akkor kötve hiszem hogy a haverjai megtették volna.


Nagy Lőrinc, Piarinsta

Design: Unicial Program: Florka