A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2018. április 17. kedd

Pion-eers

Már ötödik éve kerül megrendezésre a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) kutatóversenye középiskolás diákok számára (CERN Beamline for Schools Competition).

A pályázóknak egy modern fizikai kísérletet kell megtervezniük majd bemutatniuk egy rövid pályázati anyagban és videóban, amelyet az intézet T9-es protonnyalábján végeznének el. A nyertesek lehetőséget kapnak elvégezni a kísérletet Svájcban, a CERN laboratóriumában, ahol a nyalábon kívül, különböző detektorokat és egyéb eszközöket is biztosítanak a kísérlet megvalósításához. A versenyről bővebb információ itt található: http://beamline-for-schools.web.cern.ch/

Tizenkettedikes magyar diákok alkottak egy csapatot, hogy megtervezzenek egy kísérletet, aminek legtökéletesebb helyszínéül ez a laboratórium szolgál. E csapat tagja iskolánk egy tanulója, Illyés András 12.a osztályos diák.

A csapat rövid bemutatkozása alább olvasható.

“Csapatunk tagjai különböző magyar városokból származnak, versenyeken és szakkörökön ismertük meg egymást. Bár iskoláink között jelentős távolság van, mégis tudtunk csapatként működni, ami egy fontos tapasztalat volt számunkra. Örömmel dolgoztunk együtt a projekten! Müonneutrínók tömegének mérésére dolgoztunk ki egy mérési elméletet és elrendezést. Erre a vizsgálatra az adott kísérleti lehetőségek mellett a pionok müonra és annak neutrínójára való kéttestbomlását tartottuk legalkalmasabbnak.

Csapatunk videója a következő linken érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=y90v5nccvgE

Mérésünk rövid tervét is csatoltuk.

proposal.pdf (765 kB)

Már elkezdtünk dolgozni kísérletünk más elrendezésre való optimalizálásán. Azonban a legalkalmasabb a T9 nyaláb volna, így reméljük, hogy lehetőségünk lesz a kísérlet elvégzésére. A pályázatok elbírálásának eredménye júniusban várható.”

 

Design: Unicial Program: Florka