A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. május 28. kedd

Ökumenikus Diákfilmszemle

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett országos diákfilmszemle az iskolánk AVK szakkörének filmbemutatóiból nőtt ki. 2012-től kezdve az ország összes katolikus, evangélikus és református általános és középiskoláinak diákjait is megszólítjuk, és egyre növekvő létszámmal, egyre több filmet beküldve, egyre több iskolából érkeznek filmes csapatok. Idén 2019. május 25-én, szombaton rendeztük meg a szokásos helyünkön, a Sapientia Szerzetesi Főiskola Auditorium Maximum termében a 8. Ökumenikus Diákfilmszemlét. Kiemelt témaként az "ÁRRAL SZEMBEN - Amikor sikeresen megküzdünk a kihívásokkal" gondolatot tűztük ki, valamint meghirdettük a szabadon választott téma kategóriát is.

A diákfilmszemle az evangélikus, katolikus és református egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását az AVK-szakkörünk vállalta. A versenyfelhívásra a május 2-i beadási határidőig 22 iskolából érkezett közel 40 alkotás, az öttagú ökumenikus előzsűri ezek értékelésével alakította ki a május 25-i döntőbe jutott 20 film listáját.

A döntős filmeken kívül további 12 film alkotóit információs vetítésre hívtuk meg. A versenyfilmek vetítésével párhuzamosan, másik teremben ezek a filmek is bemutatásra és értékelésre kerültek. Ennek célja az volt, hogy minél több film készítőinek, minél több iskolai videoműhely tagjainak adjunk visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntős filmek egész napon át tartó bemutatását számos érdeklődő tekintette meg. Vetítési blokkonként a zsűri szakmailag elemezte az alkotásokat. A bizottság olyan szakemberekből állt, akik filmkészítésben és filmes ismeretek átadásában egyaránt elismertek: Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE Filmtudományi Intézetének docense, Mispál Attila filmrendező, a Csokonai Színház művészeti műhelyének tagja, Szabó-Nyulász Melinda, animációs filmrendező, grafikus, művészeti oktató és Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára.

A vetítés-sorozat és a közönségszavazás után következett az ünnepélyes eredményhirdetés és díjkiosztás. Az ÁRRAL SZEMBEN-téma filmjeit két korcsoportra bontva rangsorolta a zsűri. Az általános iskolások korcsoportjában a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának tanulói győztek a Luca című filmjükkel, a középiskolásoknál a kilencedikes diákjaink (Nagy Dániel, Kovács Álmos, Csenger Nándor, Magyari Zsombor, Szőke-Brandt Áron) által készített A Másik című alkotás kapta az első díjat. A szabadon választott szekcióban pedig a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium diákjainak A zárral szemben című filmje lett az első helyezett.

Iskolánk diákfilmeseinek alkotásai közül még szépen szerepelt és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének különdíját kapta a Bringás születik című alkotás (Fináczy Balázs, Gazdag László, Langer Domonkos és Michaletzky Márk munkája), valamint kiemelt dicséretben részesült a Megkísértve című film (készítették: Greschik Zsombor, Csapodi Mátyás, Bíró Zsombor). A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az Ökumenikus Diákfilmszemle weboldalán: http://www.okudiakfilm.hu/index.php?pageid=eredmeny2019

A díjakon túl különböző dicséreteket és különdíjakat is adott ki a zsűri. A díjakhoz kapcsolódó tárgyjutalmak mind az iskolai videostúdiók fejlesztését szolgáló felszereléseket jelentettek: kamera-stabilizátort, professzionális videomikrofont, videoállványt, digitális grafikus táblát, tárolóeszközöket illetve filmes szakkönyveket vihettek haza a jól szerepelt filmek alkotói. A jó hangulatú, sok találkozással és szakmai élménnyel járó filmszemle végén azzal köszöntünk el egymástól, hogy jövőre ismét találkozunk, a 9. Ökumenikus Diákfilmszemlén.

Wettstein József Sch.P., a verseny főszervezője

 

Címkék: Verseny

Design: Unicial Program: Florka