A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2011. december 1. csütörtök

Nyílt Nap

Arra a „kötelező bravúrra” készültünk, hogy ajándékcsomagba tegyük bele mindazt, mit az iskolánk jelent; amelyet átadva a hozzánk jelentkezőknek közelivé válik számukra az iskolánk, a diákok és tanárok közössége.

Délután Nyílt Napot tartottunk az iskolánk iránt érdeklődőknek: hiszen a jó bornak is kell a cégér. Végre olyan épületben fogadhattuk leendő diákjainkat, amelyet még mi is ámulva-bámulva nézünk. S az épület szépségének megfelelőn („hardware”) a programokat tavalyiaknál még színesebbé tettük. („software”).
Végre megtalálta helyét sok-sok muzeális értékű, sokszor évszázados korú szemléltető eszközünk, tárgyunk: a varázslatos kőzettár mesés, több termet megtöltő darabjai, a kitömött sastól a pocokig, a fizika csillogó-villogó míves eszközei, egyik első vitorlásunk makettje. A kiállítások és a színes programok kavalkádja mellett a vendégek teaházban pihenhettek és tudhattak meg kulisszatitkokat fiatal, vagy éppen már érettségizett diákjainktól.
Nagy tett volt a nap megszervezése, de jót tett a sok színes program diáknak és tanárnak egyaránt: a fazekasműhely, az angolverseny, az állatboncolás, a fizikai és kémiai kísérletek, a földrajzbemutató, az AVK filmvetítés, sport –s játék, kép- és zászlókiállítás, a túraterem, a piarista múzeum, a cserkészfoglalkozás, a  matematika-bűvészkedés.

Csak egy délutánra, csak egy pillanatra megálltunk, és kiléptünk a tanterem és zöld tábla csendes világából, és megmutattuk, hogy mire is vagyunk képesek, ha a könyvek és jegyzetek csendben építkező tudományából elő kell lépnünk és kincseket kell előhozzunk.


A hozzánk látogató szülők és kisdiákok pedig megnyugodva térhettek haza: érdemes lesz hozzánk járni, velünk együtt tanulni, bennünket társnak választani.

Akik pedig Nyílt Napunk zárásaként végignézték az igazgató úr prezentációját, azt is megtudhatták, hogyan juthat minden diák a Piarista közön át a mennyország kapujához.

Design: Unicial Program: Florka