A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2021. november 29. hétfő

Negatív teszt, iskolatúladagolás, pozitív nap

2021. november 27-én tartotta iskolánk az idei nyílt napját. Helyszíni fényképes tudósítás. 

„Kisfiam, ezek a felvételi tájékoztatók mind bazi unalmasak, de (…)” – hangzott a nyílt napot követően egyik szülő kommentje kisfiához, amikor a nap végén kiléptek az iskola kapuján. De kezdjük az elején, mi is történt a nyílt napon.

A koronavírus-járvány ellenére idén nagy örömünkre megtarthattuk a nyílt napot. Bár iskolánk minden tanára oltott és a diákoknak is több mint 90%-a, a Piarinsta szerkesztőségében úgy határoztunk, csak negatív teszttel veszünk kamerát a kezünkbe, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudósíthassunk a nyílt napra hozzánk érkező vendégek között.

Janó és Tomi számára így Márkus tanár úr gyorstesztjével indult a nyílt nap. Íme a tesztelés és a negatív teszteredmény:

A nyílt napra érkezők a II. és IV. emelet között bolyongva iskolatúladagolásig fürdőzhettek a piarista gimnázium formális és nem formális iskolai tevékenységeit szemlélve. A II. emeleti aulában a hetedik és nyolcadik évfolyam titánjai tartottak robotikabemutatót, amelynek érdekessége nem a látványos LEGO-robotokban, hanem sokkal inkább abban állt, hogy a kis nebulók saját robotikai projektjeikkel igyekeztek bevágódni az érdeklődő diákoknál és szüleiknél.

A folyosó két végén a sport és a közösségi élet tettek tanúságot arról, hogy vannak. A tornaterem bejáratánál az aktív sportéletről többek között – a korona miatt egyre inkább elmaradó – sítúrák aftermoviejai, a vitorlástáborok szelét hozó Pico-vitorla adott hírt. És persze lehetőség volt a tornaterem felújított padlóját is kipróbálni a sportolás iránt érdeklődő fiúknak.

A cserkészek és a – hatalmas sátraik és kitűzőik mögé beszorult – Kalazancius Mozgalom összesen nagyjából kétszáz fiatalt mozgósít hétről hétre az iskolában. A piarista ifjúsági csoportok pedig igyekeztek még ilyen mesterséges körülmények között is hírt adni arról, hogy miért jó közösséghez tartozni és mit is csinálnak ők hétről hétre.

A IV. emeletre érve természettudományos sokk érhetette nemcsak az érdeklődőket, de talán még a mai piarista diákokat is. Voltak itt biológiai bemutató foglalkozások, közte a szertár végeláthatatlan érdekességeinek legérdekesebb darabjaival, de mikroszkópos alámerülés is a biológia végtelen világába.

A szerényen csak "Fizika shownak" hívott 25 perces bemutatók a pattogó szikrák, a forró víz és a szárazjég között azzal is megszerettették a fizikát, akibe kitartóan próbálták eddig belenevelni, hogy féljen a természettudományos tárgyaktól.

A minden évben nagysikerű kémiabemutató idén sem maradt el. Sikerének mértékét nehéz megbecsülni, de várjuk az olvasók kommentjeit is.

A hosszú folyosókon széthúzott Covid-biztos programokon haladva úgy érezhettük magunkat, mint a vadászati világkiállításon: alig bírtuk felvenni a ritmust a nap programjával és összetettségével a hatalmas terekben. És akkor még nem is említettük a latinos barlangot, a játékos angolfoglalkozásokat, vagy a németes fejtörőket.

A nyílt napot a fáradt, de lelkes tömeg Horváth Bálint igazgató úr bemutatójával zárta. Igazgató úr olyan sokdimenziós iskola képét írta le, hogy ha szülők lettünk volna, talán még zavarba is jövünk attól, mennyi mindenre igyekszik figyelni az intézmény. Érdemes (újra) átpörgetni az iskolabemutató prezentációt, amely ide kattintva érhető el.

A cikkünk elején idézett mondat második fele a fentiek után aligha nélkülözte a dicsérő szavakat. Szerencsére tanáraink bemutatkozó tablói a nyílt nap után is elérhetőek maradtak a IV. emeleti folyosón.

A nyílt nap képei pedig cikkünk alatt lapozgathatóak.


Beniczky Tamás, Borka János, Dudás Fülöp, Márkus Roland SP

Design: Unicial Program: Florka