A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. január 28. hétfő

Ne legyetek papik!

Patronás és piarista fiatalok tartottak közös bált 2019. január 25-én, pénteken a Piarista Gimnáziumban. A világtörténelem II. Papi bálján közel 250 fiatal vett részt. 

“Gyere má’, te gyökér!” - hangzott mellettem a gondoskodó felszólítás, amint egyik - úgy tizedikes forma - fiatalember invitálta a másikat a tornaterembe, történetesen a papi bál-“nagyszínpadra”. Időm sem volt teljesen felmérni, hogy kiből tört elő a lelkesedés, már el is vesztek futva az iskolai házizenekarunk koncertjének pogózós csapatában. Az est headlinerének tekintett Asylum után retro party és modern party próbálta kielégíteni a patrónás és piarista fiatalok igényeit, majd gyertyafényes keringő tette fel a koronát a bálra.

De ne rohanjunk ennyire előre. A táncteret a szervező diákönkormányzatok gazdagon vették körbe programmal. A rapidrandit idén kihagytam, de sikerült pár pillanatra elidőznöm az ajtóban, hogy felmérjem az ismerkedés metropoliszának hangulatát. A sötét teremben mécsesek százai és a halkan hullámzó zongoraszó látszólag mindenkit kicsit szebbé tett, így minden kétséget kizáróan nagyszerű hely volt egy gyors ismerkedésre.

Akik másfajta izgalomra vágytak, ők szerencsét próbálhattak a kaszinóban. Egy 7-es párral a kezemben vártam a nyertes leosztást, amikor két patrónás tanárnő haladt el az ajtó előtt, kimért léptekkel közeledve a szabaduló szoba felé. „Mi lesz, ha nem szabadulnak ki?” – gondoltam magamban, de aggodalmam csakhamar feloszlott, a szomszédból beszűrődő zajok újabb csoport bejutását mutatták. Egy holland társasággal sikerült beszabadulnom a a szobába, ahol úgy tűnt, nagyobb kihívás egymás feltérképezése, mint az, hogy hogyan jövünk rá megszökésünk útjára. A gyors ismerkedés közben hirtelen azon kaptam magam, hogy már nyitva is az út, a magyarul jól tudó lányok és fiúk kiszabadítottak minket.

A patrona-piarirta koprodukcióban megvalósuló színdarab teltházas előadást volt. Azt hiszem a kaszinóban eltöltött idő alatt vesztettem el a programok végigjárása feletti kontrollomat, így az előadást sajnos nem tudtam megtekinteni. Az általam kérdezett színházi közönség elbeszélése szerint: „a Krúdy nagyon jó volt”, majd amikor a darab mondanivalójára kérdeztem rá, egy „szemét Jakab tökre levizezett, amikor haldoklás közben felrúgott egy pohár vizet”. Sokat nem tudtam meg magáról az előadásról, de az biztos, hogy Jakab haldoklása közben Krúdy nagyon jól játszott.

Egy rövid pihenőt tettem a tanáriba, amikor hatalmas üdvrivalgás hallatszott a nagyszínpadtól. „Biztosan megválasztották a bálkirálynőt” – igazított el Irén nővér. Pár másodpercre rá újabb robaj tört fel a harmadik emeletre, ezt a bálkirály megválasztásához kötöttük. Hogy kinek járt ki a nagyobb ünneplés, az végül nem derült ki, de azt megbeszéltük, hogy többnyire megvalósult a két konferancié felszólítása a bál elején, és mindenki tett azért, hogy "Ne legyetek papik! Gratulálunk a bálkirálynőnek, Kozma Áginak és a bálkirálynak, Dunay Benedeknek!

szöveg: Márkus Roland SP, piarinsta
kép: Szabó Márton, Varga Koppány, piarinsta

Címkék: DÖK | Programok

Design: Unicial Program: Florka