A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. április 15. hétfő

Politikusi védelmi rendszer, "keresztény Európa" és a hazai oktatás - Navracsics Tibor az Ego Sumon

2019. március 29-én, pénteken mintegy százfős diáksereg volt kíváncsi az Európai Bizottság magyar tagjára. Az oktatásért, ifjúságpolitikáért, sportügyért és kultúráért felelős biztos a DÖK szervezésében egy beszélgetésen vett részt.

A mai politikai paletta egyik tapasztalt tagját, a kiélezett vitahelyzetekben való helytállásáról híres, ugyanakkor diákokat érintő témákban munkálkodó, meghatározó politikai referenciaszemélynek számító Navracsics Tibor biztos urat láttuk vendégül egy beszélgetésre a tavaszi Ego Sum-on. A jövő generációját nevelő iskolákban fontos a politikához való értelmes, kritikus, kulturált viszony kialakítása, melyben egy kül- és belpolitikában jártas ember meglátásai sokat segíthetnek.

A diákok előre megírt kérdéseit mindenféle cenzúra nélkül tehettük fel, illetve a beszélgetés végén lehetőség volt további kérdések személyes feltételére is, melyekre a biztos úr készségesen válaszolt. Az egyik résztvevő a hangulatot leginkább az “őszinte” jelzővel illette, mely kifejezi a megjelentek nyitottságát és a beszélgetés stílusából adódó egyenes, hiteles válaszokat.

“Mit gondol a hazai oktatásról és a magyar fiatalokról?”- kérdeztük. Az európai körökben jártas politikus szerint a magyar diákokon leginkább a kulturális különbségek látszódnak meg európai társaikhoz viszonyítva. A magyar történelemszemléletre sajnos az örökös vesztes-tudat jellemző, amely az európai pozitív szemlélettel nehezen fér össze. Hozzátette, hogy a magyar oktatási rendszer a csöndben figyelést, a rossz válasz kellemetlen helyzetétől való félelmet, és az “inkább ne is kérdezzünk” hozzáállást neveli a diákokba. Remélhetőleg már javult a helyzet a magyar diákok idegennyelvi készségeit illetően, melyekre mindenhol szükség van.

Navracsics Tibor biztos úr az európai lehetőségeket említve kifejtette, a fiatalok mobilitását és tapasztalatszerzését segítik az Erasmus programmal, melynek költségvetési keretét megduplázzák, illetve bevonják a programba Vatikán Állam alá tartozó egyetemeket is. Egy másik lehetőség a DiscoverEU program, amely a 18 éveseknek nyújt élménydús lehetőséget Európa megismerésére.

Arra a kérdésünkre, hogy mégis miben fejlesztené az oktatást, egy olyan egységesebb oktatási rendszert vázolt fel, melyben a tagállamok oktatási követelményei hasonlóak és egymással összekapcsolhatóak lennének, több lehetőséget biztosítva a fiataloknak akár későbbi európai egyetemi tanulmányaikban

Megtudtuk, hogy magyar politikusként a biztosi esküje alapján elsődlegesen nem a hazáját, hanem az uniós érdekeket kell képviselnie. Ez gyakran szül konfliktusokat a magyar kormánnyal, másik oldalról pedig az Európai Bizottságban is sokszor magyarázkodnia kell a kormány politikája miatt. A biztos úr szerint a magyar politikára rossz hatással van a belpolitikai vitakultúrában megjelent személyeskedés, és a fiatalok számára nem mutat jó példát, amikor a cél nyilvánvalóan nem az együttműködés, hanem egymás lejáratása. Jelenleg EU biztosként kifejezetten kevés beleszólása van a magyar belpolitikába.

Kíváncsiak voltunk, mit gondol a róla készült felmérésekről és a munkájáról megjelent cikkekről (pl. index.hu és 444.hu). Elmondása szerint a hiteles politikust nem tudják váratlan és valós támadások érni, ezek inkább a politikus környezetére vannak hatással. Emiatt nem is érte olyan támadás, melyet a politikusi “hozzá-vastagodott védelmi rendszere” nem bírt volna el.

A Piarista Rend identitáselemei között fontos szerepet kap a családok bevonása, a társadalom megújítása is. Ehhez kapcsolódóan kíváncsiak voltunk, ő mit ért a sokat hangoztatott “keresztény Európa” kifejezés alatt. Olyan „keresztény Európa” építéséről beszélt, melynek összetevői a keresztény szellemiség szabadsága, békéje, egyénisége és nemzeteken átívelő gondolkodása, melyeket a hétköznapi és politikai életben is egyaránt képviselnünk kell. A fiatalokra vonatkozóan azt mondta, hogy a társadalom megújításában fontos szerepük lehet az önkéntesség gyakorlása által, emiatt ez egy rendkívüli lehetőség.

A biztos úr megbízatása az idei év végén jár le, mely után még számára is ismeretlen politikai jövője. A diáksággal továbbra is szívesen foglalkozna, ahogy ma is aktív egyetemi tanár, magyarországi tartózkodásai alatt. Ehhez hűen a beszélgetés végén sietett is át a Corvinusra. Nálunk folyt tovább az élet, hétfőn jöttünk iskolába, a biztos úr repült tovább Dublinba, majd Brüsszelbe. Talán a közös az, hogy mindannyiunk célja tovább építeni Európát.

A beszélgetésből kiderült, hogy EU biztosként több ideje marad a családjára, mivel a hétvégéi többnyire szabadok, míg országgyűlési képviselőként általában foglaltak voltak. Ha tehát valaki politikai pályán gondolkodik, az országgyűlési képviselői munka helyett inkább ajánlom a családbarátabb EU biztosi megbízatást.

Szöveg: Forián-Szabó Miklós
Képek: Varga Koppány

Címkék: DÖK | Ego Sum

Design: Unicial Program: Florka