A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. január 20. vasárnap

Legyél a barátom, 2019b!

Sötétedés után öltönyös alakok töltötték meg a kápolnát, egy reverendás alak egyesével szúrta át… 

2019. január 18-án a pénteki alkonyatban, kiöltözött emberek töltötték meg a kápolnát, egy reverendás szerzetes egyesével szúrta át a végzősök zakóját, hogy feltűzze nekik a vérbordó szalagokat. Ekkor a 12.b osztály elkezdte mesélni saját Keresztapa történetét.

"Miért vágtuk le azt a két gyönyörűszép disznót? Minek hívtuk a lányokat, ha elmarad a szalagavató?”

- az osztályfilmben szereplő boríték tartalma elárulta, mi az ára annak, hogy az “éreccségi” elmaradjon. De a fiúk felálltak egymásért, egymással, és mégis szembementek: lett szalagavató.

Felzendült A Keresztapa zenéje, és a szalagokkal feltűzött 12.b osztályfilmje élőben folytatódva cinikusan reflektált a felmerült konfliktusokra: a szalagavató nem csak idővesztegetés az érettségi előtt. Osztálytánc, de mégis hogyan alkotnak egy közösséget, ha csak az osztály egyik fele mutatja be? Rivalizálás helyetti összmunka hanghullámai rezgették meg a dobhártyáinkat a klasszik vonós-basszgitár “O Pater...” előadásában.

Az osztálytánc újra, jobban bevésődve az emlékezetünkbe viseltette a valódi jelentést: az osztály tánca. Az elmaradhatlan paródia az “Igazgató Úr” konferelása után emelte ki tanáraink emlékezetes mozzanatait bámulatos hasonlósággal. A hangulat tetőfokán érkezett a Főnök: sárga elefántjával az osztályfőnök egészen egyedien készült. Az osztálynak talán legtöbbet jelentő visszajelzéseket, az osztály maffiaságának pozitív elemeit kiemelve, az egymás közti kapcsolatok és az osztályélet őszinte meglátásait mindenkinek pár személyes mondatban adta át, mindezt egy szeretetteljes és elfogadó, édesanyákat megkönnyeztető környezetben.

Kiderült, hogy a 2 disznót sem vágták le hiába: az édesanyák számtalan féle salátái és süteményei között bújtak meg a röfik ínycsiklandó maradványai, illetve egy nagy meglepetés: osztálysör, alias KeresztIPA. Tanácsteremben képvetítés és túrabeszámoló, a folyosón különkiadású B-dik NEWS és rab-portrék ízesítették a fogyni nem akaró gourmet vacsorát.

Az ártatlan vacsorázók énekhangra lettek figyelmesek: flashmob osztálykórus és asztalokon kurjongató néptánc mutatta meg az osztály egy másik arcát. Keringőkommandósaik lejtettek egy keringőt, majd ezután az anyák forogtak fiaik karjaiban. Az estét még egy másfél órás szabad társastáncolás díszítette, ahol a gyerekek és idősek, diákok és tanárok, rokonok és vendégek, na szóval közösen roptuk el a szalagavató felemelő érzését.

A hivatalos szalagavató véget ért, de a barátok körében következett a Post Party: az iskolában folytatódó buli és ünneplés tette fel a pontot az i-re: hatalmas táncparti, szörp-pong, karaokee és társasozások mutatták, hogy lehet egy “after” kulturált és mindenkinek megfelelő.

szöveg: Forián-Szabó Miklós, piarinsta
kép: Hajba András (2013a)

Design: Unicial Program: Florka