A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2021. november 28. vasárnap

Izgalmak és versengés a Patrcíniumon

2021. november 26-án, pénteken felemelő, ünnepi hangulatban zajlott, a COVID-járvány miatt tavaly elmaradt Patrocínium. Idén rendalapító atyánk, Kalazancius ünnepe és a Császárok Klubja mellett igazgató úr a DÖK-elnököt is kihirdette. 

A piarista iskolák és a piarista rend alapítója Kalazanci Szent József ünnepének alkalmából iskolánk rendhagyó módon megünnepelte, megtartotta a Patrocíniumot. A napot a kápolnában kezdtük, ahol Szabó Dániel tanár úr felolvasta az aznapi evangéliumot, majd Posta István tanár úrral megosztottak egy-egy közeli élményt a szegényekkel való találkozásukról. Ezt követően részt vettünk egy meghívott előadó által tartott előadáson, ami a társadalmi felelősségvállalás egy területéről szólt. Minden osztály számára más-más programot szervezett és készített elő az iskola tanári kara.

Az előadások végeztével Tőzsér Pál SP által celebrált misén vettünk részt, közel 400 kíváncsi fül társaságában. A mise után a nap egyik legvártabb eseménye következett: a negyedik alkalommal megrendezett Császárok Klubja történelemverseny döntője. A Bán tanár úr vezetésével zajló eseményen izgalmak, fordulatok és a csupa jókedv vett minket körbe szeretett tesitermünkben. Az első Császárok Klubja döntő eredménye idén megismétlődött, mivel a 2017-es évhez hasonlóan egy 9.a-s tanuló hódította el az iskola legjobb történésze címet, Maróti-Agóts Mátyás személyében. Azonban itt nem értünk a nagy események végére. Jaczkó Mátyás DÖK-elnökké választásának híre extázisba hozta a diákságot. A frissen megválasztott elnökkel készült interjúnk itt olvasható. Az ünnepnap háromfogásos ünnepi lakomájával koronáztuk meg ezt a csodás alkalmat, amely során az iskola tanárai szolgálták fel az ebédet a diákoknak. 


Magó Benedek, Piarinsta

Design: Unicial Program: Florka