A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. február 1. péntek

Erőt adni a pálya széléről

Iskolánkban tavaly indult az Ultras Piar szurkolói csoport. Az egyik alapító tagot Göncz Bertalant kérdeztem a tábor múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Mikor és miért alapítottad az Ultras Piart?
Az előző tanévben a téli szünet előtt kezdett megfogalmazódni négyünkben a gondolat, hogy az iskolai meccseken jó lenne újra szervezett ütős szurkolást csinálni, hiszen minket is képviselnek ott a játékosok, tehát mindenkinek érdeke, hogy jól szerepeljenek egy-egy bajnokságban. Korábban a 2016.a csinált már egy-két meccsen parádés hangulatot, de az nem volt túl rendszeres, és el is ballagtak már. Szóval a téli szünet előtt már eldöntöttük, hogy alapítunk egy szurkolói csoportot és a nagyobb klubok táboraihoz hasonló lelátói életet szervezünk, de csak a szünet után tudtunk erről az Igazgatósággal is egyeztetni, ezért 2018 január ötödikén alakultunk meg hivatalosan, Galsa Balázzsal, Szokody Mártonnal és Sárbogárdi Balázzsal.

Mesélj egy kicsit, mik az Ultras Piar idei céljai?
Az elmúlt évben ismerkedtünk a helyzettel, idén már komolyabb céljaink vannak: szeretnénk növelni az átlagnézőszámot, ehhez jó promó kell, ami jelenleg nem az erősségünk, illetve szeretnénk a fontosabb meccsek elejére látványokkal készülni, ezekre pedig meg kell teremteni az amúgy nem túl komoly anyagi feltételeket, erre a célra, ahogyan más szurkolói csoportok is különféle termékeket szeretnénk készíteni és eladni, a pólóink már hamarosan elkészülnek, illetve előkészítés alatt áll jelenleg többféle matrica is. A tavasz legfontosabb megmozdulásai az E5vös elleni két kosármeccs lesz februárban, illetve április 14-én a röplabda országos bajnokság Debrecenben, mindegyiken szeretnénk emlékezetes teljesítményt nyújtani és erőt átadni a játékosoknak a pálya széléről.

Hogyan készültök ezekre a mérkőzésekre mint szurkolók?
Az E5vös elleni meccs a szezon fénypontja, szeretnénk ehhez méltó körítést is adni hozzá. Amint megtudtuk az időpontot, elkezdődött a szervezkedés, már hirdetjük a meccset a legtöbb fórumon. Szeretnénk az eddigi legnagyobb létszámot elérni. A meccshez illő körítéshez különféle hangulatfokozó elemek és látványok is hozzátartoznak, de ez legyen meglepetés.Az országos röplabda bajnokság zárónapjára a tavalyihoz hasonlóan szeretnénk lemenni Debrecenbe. Ezen a napon már csak a helyosztók vannak, minden csapat egy meccset játszik, reméljük, hogy mi a döntőben leszünk érdekeltek. Tavaly egy kisbuszt töltöttünk meg, idén szeretnénk komolyabb megjelenni, illetve szintén komolyabb látvánnyal is készülni.

Mennyi időbe telt az új drapitokat elkészíteni?
A drapéria egy szurkolói csoport zászlója, amire a neve és esetleg egy embléma van felfestve, és minden meccsen kirakják maguk elé a kerítésre. Ez a jelkép a legfontosabb egy csoport számára, ha elveszítjük, akkor megszűnik a gruppo. Tavaly amikor megalakultunk csak egy graffitivel lepedőre felfújt ideiglenes ronda banner készült, ezt már ideje volt egy méltóbbra cserélni. Az új drapinkat az őszi szünet után kezdtük el festeni, és végül a téli szünet után készült el, és múlt héten a Tesla elleni kosármeccsen debütált. Valójában csak öt délutánt vitt el a munka a festéssel, csak nehéz volt olyan idôpontot egyeztetni, amikor mindenki ráért.

Mi volt számodra eddigi legemlékezetesebb mérkőzés?
Nekem személy szerint a tavalyi E5vös elleni meccs, a legemlékezetesebb. Az volt a második meccs, amin részt vettünk, de ahhoz képest az egyik legjobb létszámot produkáltunk, ráadásul idegenben! A hangulat is parádés volt, le szurkoltuk a nagyobb létszámú hazaiakat is. A pályán sajnos nem sikerült ott nyerni, de senkit nem érdekelt, győztesként ünnepeltünk a meccs végén a mieinket.

Van esetleg valami szurkolói dalotok amit meccseken elénekeltek?
A jelenlegi dalaink egytől-egyig máshol is énekelt szurkolói dalok átiratai, egy részüket még a régiektől vettük át. Dalszerzésben nem jeleskedünk túlságosan, szóval az elkövetkezendő időkben ebben nem is várható nagy előrelépés, hacsak nem csatlakozik valaki olyan hozzánk, akinek ehhez van tehetsége. Ősszel egy röpimeccs végén egyszer már felcsendült az Opáter, ezt szeretnénk majd rendszeressé tenni, mert azt hiszem, hogy ez az ének mindenki számára sokat jelent.

Hogyan reklámozzátok a mérkőzéseket? Öregdiákként mik lesznek majd a terveid?
Jelenleg a legfőbb kommunikációs felületünk a facebook oldalunk, illetve a legtöbb meccset igyekszünk kiplakátolni az iskolában és személyesen is hirdetni az osztályokban. Mint már említettem kommunikációban nagyon sokat kell még fejlődnünk, hogy több embert tudjunk megszólítani. A nagy álmom, hogy elérjük az épület üzemeltetésnél és az iskola vezetésnél, hogy rendes lelátó épüljön a tornaterembe, de az ehhez szükséges nézőszámokért még nagyon sokat kell dolgoznunk. Jelenleg az egyik tagunk ugye már öregdiákként jár vissza a meccsekre, én is szeretném csinálni, amíg Budapesten élek, a lehető legnagyobb erőbedobással, de persze úgy, hogy teret engedjek az alattunk lévő lelkes fiataloknak is.

szöveg: Konta Csanád, piarinsta
kép: Varga Koppány, Göncz Bertalan

Címkék: Riport | Sport

Design: Unicial Program: Florka