A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. február 18. hétfő

Belvárosi kosárderby

A Ferenciek tere két oldalán két gimnázium áll, melynek kosárcsapatai már az 50-es években is nagy meccseket játszottak egymással (bár ugye mi egy ideig máshol voltunk helyileg). Az idei első mérkőzésre február 12-én, kedden került sor, következzen hát egy beszámoló a belváros legnagyobb kosármeccséről: a Piar-E5vösről.

Részben a meccs már említett múltja miatt, részben a bajnokság állása miatt is nagy várakozás előzte meg az összecsapást, Piaros győzelem esetén nagyon jó esélyünk van arra, hogy bejussunk a bajnokság végén a mindent eldöntő négyesdöntőbe.

A meccsnap délelőttjén hidegzuhanyként érte a csapat tagjait, és a jól informált szurkolókat, hogy a csapat kapitánya és kulcsjátékosa: Nagy Matyi betegség miatt nem jött be az iskolába, vagyis nem valószínű, hogy délután pályára fog lépni. Ennek fényében nem nagyon tudtuk, mire számítsunk, kis megkönnyebbülést adott, hogy az ellenfélnek egy kulcsembere utcai öltözetben jelent meg a kispadnál, egyértelmű jeleként annak, hogy még nem épült fel sérüléséből.

A késői kezdési időpont ellenére szép számú szurkoló gyűlt össze a hazai oldalon, viszont a vendégeket sajnos hiába vártuk.

A meccs teljesen megszokott módon kezdődött, azonban hamar feltűnt valami szokatlan. Ugyan a vendégek már az első percben megszerezték a vezetést, de az első negyed végére mindössze négy darab kosár esett, és a félidő is csak 8 - 17-es eredménnyel zárult, ami nem egy túlságosan jellemző eredmény ebben a sportban. Ez elsősorban azzal indokolható, hogy mindkét csapat keményen védekezett, illetve a dobások egyik oldalon sem mentek túlzottan jól.

Ami azonban ennél is furcsább volt, az a játékvezetők működése volt. Ugyanis nem nagyon látszott, hogy átéreznék a mérkőzés súlyát, inkább úgy tűnt, hogy szeretnék minél hamarabb túl lenni az egészen. Az egész első félidőben egyetlenegy faultot sem ítéltek, sőt még a kiment labdáknál sem mutattak túlzott magabiztosságot, aminél jobban semmi sem bizonyítja, hogy fejben valahol teljesen máshol jártak.

A második félidő is hasonló körülmények között zajlott, így végül a vendégcsapat örülhetett 22 - 40-es győzelmének. Könnyű lenne a vereséget a játékvezetésre fogni, de ha reálisan akarjuk szemlélni a dolgokat, akkor be kell látni, hogy inkább nekünk kedveztek a kevés megítélt személyi hibával. Nagy Matyi hiánya, úgy tűnt, még jobban feltüzelte a játékosainkat, ugyanis oroszlánként küzdve, elveszett labdát nem ismerve hajtottak egész mérkőzés alatt, de sajnos ez is kevés volt, játékerőben nem tudtunk ellenfelünk fölébe kerekedni.

Reméljük a következő meccsek számunkra kedvezőbben alakulnak, és a bajnokság végén legfeljebb a pokoli erős Nikola Tesla fog minket megelőzni.
A következő hét igen sűrűn fog alakulni a kosarasok számára, részletek az Ultras Piar facebook oldalán lesznek elérhetőek a meccsekkel kapcsolatban.

Szöveg: Göncz Bertalan, PiariNsta
Képek: Zsigmond Sebestyén, PiariNsta

Kemény küzdelemEbből sem lesz sajnos kosárKezeket mindenki!Gratulálunk az E5vösnek!

Design: Unicial Program: Florka