A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2017. november 10. péntek

Az első tanítási nap emlékére

2017. november 7-én iskolánk első tanítási napját idéztük fel.

300 éve, 1717. november 5-én, éppen Szent Imre herceg ünnepén tartotta meg Demka Sándor igazgató az első beiratkozást a pesti piarista gimnáziumba. Összesen 155 tanulót jegyzett be az iskola naplójába. Az esemény egy picinyke épületben zajlott, amely az egykori városháza és a belvárosi templom szentélye között helyezkedett el. A négy alapító piarista egyébként előző nap érkezett meg a városba, a tanítást pedig már november 7-én megkezdték.

Az első tanítási napon igazgató úr és igazgatóhelyettes urak apró édességgel várták a bejáratnál az érkező diákokat, köszöntve őket az első tanítási nap 300. évfordulóján. Koltai András történész felidézte az iskola kezdetének időszakát, majd szentmisében emlékeztünk meg. Egy közös iskolai fotóval pedig a jövőnek is szeretnénk mutatni valamit.

300 év szimbólumai

A szentmise felajánlásaiban és könyörgéseiben (6) olyan tárgyakat vittünk az oltár elé, amelyek iskolai életünk részét képezik, de a hétköznapi használaton túl szimbolikus jelentéssel is bírnak. A diákok könyörgései:

1. Diáktársaink egy kulcsot hoznak az oltár elé. 300 évvel ezelőtt a piaristák Pest városától kaptak meghívást és fizikai teret az oktatás elkezdéséhez. De nemcsak a város nyitott teret iskolánknak, hanem a piaristák is átadták az ifjúságnak a tudásszerzés kulcsát. Hálát adunk tehát a helyi közösség és a piarista közösség évszázados együttműködéséért.

Mennyei Atyánk! Gyarapítsd városunkat, és add, hogy a tanulmányaink során megszerzett tudással felelős alakítói legyünk közösségeink életének!

Hallgass meg, Urunk! – Kérünk téged, hallgass meg minket!

2. Nyolcadikosaink egy csengőt hoznak, amely egyszerre emlékeztet bennünket az imádságra hívó harangra és a tanórák rendjét jelző csengőszóra. Kalazancius iskolájában a kezdeti időktől kezdve mindkét iskolai tevékenységet kis haranggal jelezték.

Jézus Krisztus, megtestesült Istenfia! Segíts, hogy életünkben megtaláljuk az egyensúlyt a hit és az értelem között, és hogy egyre harmonikusabb életet élhessünk!

Hallgass meg, Urunk! – Kérünk téged, hallgass meg minket!

3. Most egy körzőt és egy könyvet hozunk az oltár elé. Ez a két tárgy a reál és humán tudományok kifejezője. Iskolánk a kezdetektől fogva jeles bölcsészeket indított el útjukon, illetve kiváló természettudósokat képzett. De azt is kifejezzük, hogy életünk különböző területeit egyszerre szeretnénk fejleszteni.

Add, Istenünk, hogy mindegyikünk kibontakoztathassa a képességet, amellyel megajándékoztad, és hogy tehetségünkkel mások boldogulását is szolgálni tudjuk.

Hallgass meg, Urunk! – Kérünk téged, hallgass meg minket!

4. Egy hátizsák segítségével fejezzük ki azt, hogy iskolánkban figyelmet fordítunk a testi, fizikai erőnlétre, és hogy a túrákon erős közösségi tapasztalatokban lehet részünk.

Erős Istenünk! Köszönjük neked azokat az intenzív élményeket, amelyekben közösen lehetett részünk, és kérünk, adj erőt, hogy hordozni tudjuk egymás terheit is.

Hallgass meg, Urunk! – Kérünk téged, hallgass meg minket!

5. Diákönkormányzatunk vezetője két kosárban hozza az oltárra az első tanév diákjainak neveit, illetve a jelenlegi diákság neveit. Sajátos kapcsolat sző egybe bennünket: mostani diákokat, akik együtt tanulunk; de kapcsolatban vagyunk azokkal a diákokkal is, akiknek a helyére léptünk. Hálát adunk az előttünk járókért, és felajánljuk magunkat, hogy Isten rajtunk keresztül is munkálkodhasson a világban.

Szentlélek, egyesítő erő! Tölts el bennünket, hogy kreatív hűségben alakítsuk hagyományainkat, és egy igazságosabb világ építői tudjunk lenni.

Hallgass meg, Urunk! – Kérünk téged, hallgass meg minket!

6. Végül a szentmise áldozati adományait, a kenyeret és a bort ajánljuk fel. Ezekben összefoglaljuk minden szándékunkat, és egész életünket Istennek adjuk, hogy alakítsa azt egyre inkább krisztusivá.

Gondviselő Atyánk! Áldd meg terveinket és szándékainkat, hogy személyes utunk keresése közben egyre közelebb kerülhessünk hozzád!

Hallgass meg, Urunk! – Kérünk téged, hallgass meg minket!

Pap: Mennyei Atyánk! Figyelj közösségünk könyörgésére. Ezen a napon újra átadjuk magunkat szolgálatodra. Segíts és oltalmazz, hogy elteljünk áldásod bőségével! Krisztus, a mi Urunk által. – Ámen.

Design: Unicial Program: Florka