A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2019. február 16. szombat

A félév közösségi tükre

Egy rövid olvasmányos pihenő következik, melynek célja: végigtekinteni az elmúlt időszakon. Osztályéleti véleménycikk.

A környezet, amelyben hétköznapjainkat éljük, rengeteget számít kényelmünk megítélésében. Fiatalos cégeknél gyakori, hogy Túró Rudi automaták segítik a hatékony munkát. Most nem arra utalok, hogy az iskolába is kellene egy-két ingyenes automata, hanem, hogy a környezet fontos összetevője a munkának; amit jelen esetben az iskolai munka környezetében, az osztályban kell kialakítani.

ADDIG JÁR AZ OSZTÁLY, AMÍG...

Nyilván minden osztály más. Hetedikben mindenki teljesen új, vezetéknéven kívül hívni valakit teljes meghökkenés. Végzősként már az osztálytársaktól való elbúcsúzás maró gondolata nem hagyja nyugodni 6 év alatt meggyötört lelküket. Több évfolyammal beszélgetve alakultak a meglátásaim, melyről e cikket írom.

Teljesen más személyiségű kamaszok között az iskolai nyomás alatt közösen eltölteni a napokat, ráadásul egynemű közegben igencsak kihívás. Szünetben néhányan kapkodva készülnek a dogára, van aki az esélytelenek nyugalmával haverjával kedélyesen társalog.

ÉLETFORMÁK

A megfásult osztály gyakran egymáson vagy egymással viccelve ereszti ki a gőzt. A néha kicsit túltolt poénkodás szembeállít pár embert, azonban az álarcokat ledobott diáktársaim mind úgy vélték, hogy az osztály azért mégiscsak jó emberekből áll. Néha nehéz, de az elfogadás egy jó közösség alapja, enélkül kár belépni reggel a suliba.

Az összefogás osztályon belül egymásért, egymással szintén példaértékű egy-egy megkönnyezett pillanatban (szalagavató, síelés, táncvizsga, jól sikerült percek) . Ha egyszer valami (igen nyomós indok) miatt komolynak kell lenni, pillanatok alatt megjelenik a közös összefogás.

A közös osztályprogramok nehéz műfajában nagy feladat elé áll a szervező. Mindenki számára élvezhető programnak kulcsa, hogy mindenki magáénak tudja érezni, meglátások segítenek, hogy minél személyreszabottabb legyen. Sok önszerveződő baráti összeröffenés mellett igenis van értelme az egész osztály közös szórakozásának, munkájának, kikapcsolódásának.

SZUMMA

Végül összefoglalva mégis mire mutatnék rá?

A szlogenekben hirdetett piarista közösség nem baj, ha az eredeti rendeltetésének megfelelően tanulmányokban sem szerénykedik. Az osztállyal közös átélt élmények megteremtése mindenki érdeke, és mindenki tehet érte, ahogy az osztályban uralkodó hangulat is egyenként mindenkin múlik.

Piaros jókívánság: hozzuk létre a legjobb arcokból álló közösséget, persze nem megfeledkezve a megszerzendő tudásról és a kitűzött célokról, jövőről!

Szöveg: Forián-Szabó Miklós, piarinsta
Kép: Márkus Roland SP, piarinsta

Címkék: Vélemény

Design: Unicial Program: Florka