A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2021. szeptember 6. hétfő

„Magamat akartam fejleszteni”

A piarinsta idei első interjúja Bogyó Sándorral, iskolánk öregdiákjával, a Menetrendek applikáció fejlesztőjével.

Nemrég fejlesztetted le a Menetrendek alkalmazást, amelyről több hírportál is beszámolt. Te mikor használtad utoljára?
Két perce. Folyamatosan nézni kell, hogy minden jó-e, nincsen gond. Ha éppen hiba van, akkor gyorsan ki kell találni rá valami megoldást. Igazából ezzel álmodom, ezzel fekszem, és ezzel kelek.

Mikor került le a lepel az alkalmazásról?
Még a nyár elején. Már nagyon ki szerettem volna adni, és végül úgy alakult, hogy hajnali háromkor történt ez. Aznap hétkor még megírtam az utolsó vizsgát, és akkor bevégeztem mindent. Ennyi volt.

Ha jól látom ez a napod nagy részét ki is teszi. Mivel foglalkozol még a hétköznapjaidban?
A nyáron regnumtárbort szerveztem. Aztán tegnap találkoztam a barátokkal, sportolni szoktam, hasonlók. Ugye most nyári szünet van, de tanítási időben egyetemre járok. A BME-n üzemmérnök-informatikát tanulok.

Napjaid mekkora részét fordítod az alkalmazásra?
Most pont van egy kis pihenős szakasza. Októbertől keményen meghúztam, volt egy “time management” (időbeosztás), hogy napi hány órát kell beleraknom. Ez minden nap 1-2 órát jelentett. És persze előfordult, hogy egész hétvégén csak ezen dolgoztam. Körülbelül 500-600 órányi munka lehet benne. Amióta kiadtam azóta tudok pihenni kicsit. Most ellenőrizni kell leginkább. Például, ha jön egy hibajelentés, akkor azt megnézem.

Olvastam az alkalmazásról az App Store-ban. Láttam olyan megjegyzést, ami valamilyen hibára hívta fel a figyelmet. Ezekkel mit csinálsz?
Alapvetően ha tudom kezelni, akkor nyilván rengeteget kell gondolkodni, hogy vajon mi lehet a baj. Tesztelgetni kell, vagy reprodukálni az egészet. Így remélhetőleg meg is tudom oldani, és ezt egy következő frissítésbe javítani. Egyébként vannak ilyen fórumok, ahol programozók egymástól kérnek és egymásnak adnak segítséget - innen is szoktam informálódni.

Mi inspirált, hogy létrehozz egy saját applikációt?
Októberben ültem otthon, valamit szerettem volna csinálni. Addig végig androidos telefonom volt, éppen váltottam iPhone-ra. Így jött ez, hogy kezdjek el programozni iOS-re. Néztem, hogy ott is van BKK-futár, van menetrendek.hu, csakhogy mindegyikbe éreztem egy kis hiányosságot, és úgy gondoltam, hogy ezeket meg lehetne csinálni még jobban, vagy valami pluszt lehetne hozzárakni. Akkor elkezdtem egy kis budapesti menetrendes alkalmazást lefejleszteni, és akkor már belevettem a MÁV-ot is, a Volánbuszt is és így született meg az egész. De alapvetően úgy kezdődött, hogy magamat fejlesszem kicsit a Covid alatt. Az meg egy óriási plusz lett, hogy mind másoknak, mind nekem segít a hétköznapjaimban.

Az előbb említetted, hogy hozzá tettél pluszokat. Mit értesz ez alatt?
Valamiért a nagy cégek nem foglalkoznak azzal, hogy legyen egy sötét mód. Amit most már 2021-ben sokan használunk. Aztán tervezem, hogy legyen egy okosóra alkalmazás is, annak száma is egyre nő az emberek kezén. Meg mondjuk egy Google térképhez képest lehet nézni élőben, hogy éppen hol jár a volán, vagy a BKK (ezt mondjuk a BKK--futár tudja, de a többi nem). Ugyancsak a Google térképnél ők menetrendi adatokat használnak. Az én alkalmazásom pedig ahol csak lehet, ott valós idejű adatokat használ. Tehát ha késik egy vonat, vagy késik a volánbusz, az megjelenik. Ilyenekbe látom a különbséget.

Hogyan zajlott a megvalósítás folyamata?
Úgy indult, hogy októberben elkezdtem oktatóvideókat nézni, onnan tanultam az iOS programozást. Vesz az ember egy csomagot, benne van 20-30 órányi videóanyag és egy csomó házi feladat. Ezt gyorsan próbáltam végig csinálni. És utána kezdtem el ezt a saját projektet. Sőt, párhuzamosan.

Milyen terveid vannak az alkalmazással?
Most megnyílt a lehetőségek tárháza a továbbfejlesztéssel kapcsolatban. Alapvetően az a cél, hogy minél több kisvárost le tudjak fedni. Emellett az androidos alkalmazás fejlesztése is elindult. Szóval sok a lehetőség, és a további fejlesztési irány. Ez nem marad meg egyfajta hobbi projektként.

Miben járultak hozzá iskolai tanulmányaid az eredményhez?
Minket Bukor János tanár úr készített fel programozásra, 12. végén. Informatika fakultáció pont nem volt még nálunk, és megkértük meg őt, hogy segítsen nekünk felkészülni az emelt érettségire. Így most, átkerülve a BME-re folyamatosan ezeket tanulom. Ez a szakkör mindenképpen segített az “informatikai gondolkodásmód“ megtanulásában.


Beniczky Tamás, piarinsta

Design: Unicial Program: Florka