A budapesti Piarista Gimnázium (SINCE 1717) blogja 2017. július 23. vasárnap

PYM 2017 

A minden évben megrendezésre kerülő Piarist Youth Meeting idén július 3 és 7 között a csehországi Stráznicében foglalt helyet.

Az egyhetes találkozóra már sokat készültünk és izgultunk osztálytársaimmal és évfolyamtársaimmal. Július 3-án indultunk útnak, hogy Csehországban képviseljük a budapesti iskolánkat. Kísérő tanárként jött velünk Molnár Lehel tanár úr és Szabó Dániel tanár úr. Nekik köszönhetően az odafele úton megálltunk Dévény történelmi váránál, és egy röpke történelem óra után indultunk tovább.

A megérkezés napja nagyon kellemes volt. Regisztráció után körbevezettek a később már jól ismert iskolában, ami szálláshelyünkként szolgált. Majd cseh testvéreink egy üdvözlő előadással fogadtak minket. A különböző népi motívumokkal díszített előadás után megkóstolhattuk a helyi süteményeket.

A budapesti különítményA magyar csapat

A hét első fele az ismerkedésről szólt, országos és nemzetközi szinten. Nemzetközi csapatokban történt egy akadályverseny, különböző workshopok és egy, a diákok által vezetett angol nyelvű kiscsoportos beszélgetés is. Majdnem minden nap volt szentmise, melyeket cseh-lengyel-szlovák-belorusz és magyar nyelven tartottak. Minden napot egy közös imával zártuk, melyek keretein belül sor került a gyónás szentségére is.

Ha már külföldön voltunk nem maradhatott ki a városnézés sem, így tehát elmentünk Bécsbe és Pozsonyba, ahol kiélhettük turista oldalunkat.

Egy piarista találkozó állandó kelléke a tánc. Páros- illetve tömegtáncok, melyeknek (nagy örömünkre) a lengyel lányok nagy tudói. A tánc összehoz bennünket. Egymásnak látszólag ismeretlenek vagyunk, legfeljebb arcról ismerhetjük egymást. A táncok mégsem voltak kellemetlenek. Mindannyian tudtuk, hogy egy közös kapcsolat biztosan van köztünk. A piaristaság egy olyan érzést adott mindenkinek, mint hogyha ismernénk egymást.

Eddig ez volt a harmadik piarista ifjúsági találkozóm, de az első nemzetközi. Ez alatt az egy hét alatt sikerült jobban megértenem mit is jelent piarista diáknak lenni.

Bús Ármin, 2018a

Címkék: PYM | Túra

Design: Unicial Program: Florka